Se Merkel, se Putyin nem mosolygott

This handout picture taken and released on October 16, 2014 by the German Government shows Russian President Vladimir Putin (L) and German Chancellor Angela Merkel (R) taking part in a bilateral meeting, on the sidelines of the Asia-Europe (ASEM) summit i
Vlagyimir Putyin és Angela Merkel találkozója Milánóban
Vágólapra másolva!
A Milánóban csütörtökön este megkezdődött Ázsia-Európa Találkozó megnyitása után, nem sokkal éjfél előtt külön megbeszélést tartott a német kancellár és az orosz államfő. A fő téma Ukrajna volt, és Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője elismerte, hogy a nézeteltérések ebben a témában fennmaradtak.
Vágólapra másolva!

A dpa hírügynökség beszámolója szerint Angela Merkel és Putyin "válságtanácskozásra" ült össze, és ennek keretében elsősorban Ukrajnáról egyeztetett. Német források egyelőre nem közöltek érdemi részleteket a találkozóról, amely két és fél órán át tartott. Értesülések szerint az orosz államfő hajnali fél kettőkor hagyta el a találkozó helyszínét.

Ukrajna és gázellátás

Az orosz elnöki szóvivő ugyanakkor szokatlan részletességgel számolt be Merkel és Putyin találkozójáról. Dmitrij Peszkov azt emelte ki, hogy a két vezető rendkívül alaposan vitatta meg az ukrajnai válságot, valamint a gázellátás kérdéseit.

Vlagyimir Putyin és Angela Merkel találkozója Milánóban Forrás: AFP/Bundesregierung/Jesco Denzel

Fegyverszünet

Ukrajnával kapcsolatban mindketten aláhúzták az EBESZ, Oroszország és Ukrajna képviselőiből álló, úgynevezett kontaktcsoport által korábban tető alá hozott megállapodás megvalósításának fontosságát, különös tekintettel a Kelet-Ukrajnában szembenálló felek szétválasztására. Merkel és Putyin részletesen foglalkozott az előirányzott fegyverszünet ellenőrzésének mechanizmusával is - közölte a szóvivő. Dmitrij Peszkov elismerte, hogy - mint fogalmazott - a német kancellár és az orosz államfő között komoly nézeteltérések maradtak fenn az ukrán belpolitikai konfliktus egészének, valamint a jelenleg zajló eseményeknek az alapvető okait illetően.

Beveszik Ukrajnát is

Merkel és Putyin a legapróbb részletekig megvitatta a "gázdossziét" is - közölte az orosz elnöki szóvivő.
Péntek reggel a milánói csúcs egy szűk körű megbeszélésen már Ukrajna kerül terítékre. A tanácskozáson jelen lesz az orosz elnök és az ukrán államfő is

A kétnapos Ázsia-Európa Találkozó középpontjában az ukrajnai válság és a gazdasági növekedés serkentése áll. A találkozón 50 állam vezetői vesznek részt. Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviseli.