Viktor Janukovics is felelős lehet az ukrán válságért

Vágólapra másolva!
Az ukrajnai válságért Viktor Janukovics volt ukrán elnök a felelős - jelentette ki orosz újságíróknak tartott pénteki sajtóértekezletén Minszkben Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök. "Csak Janukovics elnök, az én volt jó barátom a vétkes abban, ami Ukrajnában történt" - nyomatékosított.
Vágólapra másolva!

A fehérorosz elnök alkotmányellenes államcsínynek, a hatalom megragadásának minősítette a februári ukrajnai fordulatot. Külön hangsúlyozta, hogy be kell szüntetni a harci cselekményeket Kelet-Ukrajnában. "A falvak és városok helyreállításával kell foglalkozni, különben a helyzet katasztrofálissá válik" - figyelmeztetett. Lukasenka szerint a konfliktust csak tárgyalások útján lehet megoldani. "Győztesek nem lesznek. Mi mindenütt a párbeszédért szállunk síkra" - tette hozzá.

Pedig kedvelte

Megjegyezte, hogy neki mindig jó kapcsolatai voltak az ukrán vezetőkkel, beleértve a jelenlegieket is, és fenn fogja tartani a kapcsolatokat "ezekkel az emberekkel". A Krím félsziget orosz elcsatolásáról szólva annak a véleményének adott hangot - miközben elvileg helytelennek nevezte a terület elidegenítését -, hogy Ukrajna maga adott okot erre. Ha az ukránok a magukénak tartják a Krímet, miért nem harcoltak érte? - tette fel a kérdést. Miért adták oda az oroszoknak egyetlen puskalövés nélkül? Ez azt jelenti, hogy mégsem érzik a Krímet a magukénak - állapította meg.

Bírálta Ukrajnát

Bírálta Ukrajnát azért is, hogy a forradalom után megkezdte az orosz nyelv háttérbe szorítását, mintha nem lett volna ennél nagyobb problémája. Ugyancsak hibának nevezte, hogy Kijev NATO-csapatokat akart telepíteni a Krímbe. Ezért - mondta - az ukránoknak magukban kell keresni a hibát a félsziget elcsatolásáért, nem Oroszországban.

Lukasenka arról is szólt, hogy Fehéroroszországban különböző becslések szerint 27-30 ezer ukrán menekült tartózkodik, akik szeretnének visszatérni Ukrajnába. Hangsúlyozta, hogy létkörülményeik megegyeznek a fehéroroszokéval. Értékelése szerint a menekülteknek Minszkben könnyebb munkát találni, mint az ország más területein, de a fehérorosz hatóságok mindent megtesznek, hogy el tudjanak helyezkedni.