Hatvan hegymászót mentettek meg a Himaláján

In this handout photograph released by the Nepal Army on October 15, 2014, an injured survivor of a snow storm is assisted by army personel into a Nepalese Army helicopter in Manang District, along the Annapurna Circuit Trek.  A snowstorm and avalanche in
In this handout photograph released by the Nepal Army on October 15, 2014, an injured survivor of a snow storm is assisted by army personel into a Nepalese Army helicopter in Manang District, along the Annapurna Circuit Trek. A snowstorm and avalanche in Nepal's Himalayas has killed 17 trekkers and guides -- nine foreigners and eight Nepalis -- on a popular hiking route, while more than 100 others remain out of contact on October 10, 2014. AFP PHOTO/NEPAL ARMY ----EDITORS NOTE---- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT - "AFP PHOTO / NEPAL ARMY" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----
Vágólapra másolva!
A nepáli hegyi mentők lehoztak a hegyről újabb hatvan hegymászót, így már összesen 289 ember van biztonságban. A viharokban és lavinákban legalább 39 ember vesztette életét.
Vágólapra másolva!

Az időjárási körülmények pénteken tették először lehetővé, hogy a nepáli hadsereg alakulatai és helikopterek elérjék az Annapurna-körút legmagasabb pontját, a Thorung La átjárót.

Az illetékesek úgy vélik, a legtöbb hegymászó azért halt meg, mert elhagyták a menedékeket, és az átjárón keresztül megpróbáltak leereszkedni a hegyről az irtózatos hóviharban.

Nepáli, izraeli, kanadai, indiai, szlovák és lengyel hegymászók is vannak az áldozatok között

Hárman kritikus állapotban

Eddig 19 holttestet hoztak le a hegyről, de további tíz olyan távoli helyen fekszik, amelyet nem tudnak elérni. Félő azonban, hogy a halálos áldozatok száma tovább emelkedik majd.

A pénteken megmentettek közül három hegymászó állapota kritikus, őket a mustangi kórházba szállították – számolt be a BBC. A mentőalakulatok rátaláltak egy olyan izraeli hegymászóra, aki 48 órát töltött nyakig a hó alatt.

Többen szenvedtek súlyos fagyási sérüléseket, és emiatt amputálni kell majd a végtagjaikat.

A hadsereg helikopterei hozzák le a hegymászókat Forrás: AFP/Nepal Army

Egy órán belül két lavina

Az egyik túlélő nepáli hegyi vezető elmondta, kész csoda, hogy három társával életben maradtak, mert egyetlen óra alatt két lavina is megindult az átjáró közelében.

A második teljesen eltemette a sátraikat, és a velük lévő többi hegymászó nem volt olyan szerencsés, mint ők.

Egy brit túlélő a szerint a hegyi vezetők okolhatóak a tragédiáért.