Kutyatápszert kapnak az orosz katonák?

Vágólapra másolva!
Hadbíróság elé állítanak Oroszországban egy őrnagyot, aki nyilvánosságra hozta, hogy az orosz hadseregben kutyaeledellel etetik a közkatonákat.
Vágólapra másolva!

A katonai ügyész négy és fél év szabadságvesztés kiszabását kérte a vlagyivosztoki hadtest volt őrnagyára, miután a tiszt leleplező dokumentumokat adott át a sajtónak az oroszországi fegyveres erőknél dívó visszaélésekről, sikkasztásokról és korrupcióról. Igor Matvejev csak az enyhébb csalások között említette meg, hogy a laktanyák nagy részében a katonaságnál rendszeresített főtthús-konzerv helyett olcsó kutyatápszert kevernek a kiskatonák ételébe. A volt őrnagy állításait megvizsgáló orosz jogvédők megállapították, hogy Matvejev vádjainak zöme megalapozott.

A hadseregnek nincs ínyére a dolog

A hadseregnek természetesen nincs ínyére a szennyes kiteregetése, ezért mindent bevet a kellemetlenkedő katona elhallgattatása érdekében. Ezért hatásköri túllépés, tiszti beosztásával való visszaélés, az alárendeltjeivel szembeni erőszakos cselekmények elkövetése és zsarolás címén eljárást kezdeményeztek ellene. Ügyének minapi tárgyalásán az ügyész a távollétében 4 és fél év fegyházbüntetés kirovását kérte a katonai bíróságtól.

Koholt vádakról beszél a védelem

Ügyvédei, valamint a volt őrnagy ügyével foglalkozó jogvédők szerint a Matvejev ellen felhozott vádak egytől egyig koholtak, s szerintük egyértelműen a hadsereg korrupcióval átitatott vezérkarának bosszújáról van szó – írja az orosz ellenzéki Kasparov.ru hírportál.