Lövöldözés volt a kanadai parlamentben

Vágólapra másolva!
Lövöldözés volt a kanadai főváros három helyszínén, a parlamentnél, egy katonai emlékműnél és egy bevásárlóközpont közelében; egy díszőrséget álló katona és egy támadó életét vesztette. A törvényhozás épületéből az ablakon és az állványokon keresztül menekültek a bentlévők, a rendőrség kimenekítette a miniszterelnököt is. A hatóságok még több gyanúsítottat nagy erőkkel keresnek.
Vágólapra másolva!

Az első hírek még arról szóltak, hogy egy ismeretlen tettes bejutott a parlamentbe, és lövöldözni kezdett. Később azonban a rendőrség már azt gyanította, hogy két, vadászfegyverrel felszerelkezett tettesről van szó, akik előbb lelőttek egy díszőrségben álló katonát, majd berohantak a parlamentbe és ott lövöldözni kezdtek. Szemtanúk szerint mintegy húsz lövés dördült el a folyosókon. A katona később belehalt sérüléseibe, és a CBC kanadai televíziós állomás szerint a rendfenntartók agyonlőtték az egyik támadót.

Kimenekítették a miniszterelnököt

A bentlévők több csoportban is menekültek az épületből, mégpedig az ablakokon, a tetőszerkezeteken és az épület felújításához emelt állványon mászva le az utcára. Stephen Harper miniszterelnököt a rendőrség különleges egységei menekítették ki. Ő a támadás pillanatában a Parliament Hill nevű épületegyüttesben volt, amely a parlamentnek és irodáinak ad otthont.

Harper a konzervatív párt képviselőinek és szenátorainak hagyományos szerda délelőtti összejövetelén vett részt éppen. Szóvivője, Jason McDonald bejelentette, hogy a kormányfő épségben van, és még a nap folyamán nyilatkozatot tesz. Barack Obama amerikai elnökkel Harper már beszélt telefonon az erőszakcselekményekkel kapcsolatosan.

"Kanadát nem fogják megfélemlíteni!"

Jason Kenney kanadai munkaügyi miniszter, aki a katona halálát bejelentette, a családnak részvétét kívánva hangsúlyozta: "Kanadát nem fogják megfélemlíteni!". Az ottawai központi kórház jelentette, hogy a lövöldözések után három sebesültet szállítottak be, kettőnek stabil az állapota. Nem közöltek részleteket arról, hogy kik a sebesültek.

Vészhelyzet alakult ki

Ottawa központjának nagyobb részét lezárták, a fővárosban valóságos vészhelyzet alakult ki. A lövöldözések hatására a washingtoni kanadai külképviseletet is bezárták, megelőzendő bármiféle atrocitást. Az amerikai-kanadai Észak-amerikai Légtérvédelmi Parancsnokság (NORAD) riadókészültséget rendelt el, hogy gyorsan reagálhasson bármiféle - az ottawai lövöldözésekkel összefüggésbe hozható - légi katasztrófa esetén.

Két nappal korábban az iszlámra nemrégiben áttért egyik férfi halálra gázolt egy katonát és megsebesített egy másikat, mielőtt végeztek vele. Az eset miatt a hatóságok egy fokkal, alacsonyról közepesre emelték a terrorfenyegetettség szintjét Kanadában.