Nem sok esélyük van a miskolci romáknak Svájcban

Vágólapra másolva!
Az elmúlt 2 évben menekült státuszért folyamodó 46 magyar kérelmét egytől-egyig elutasították. Céline Kolprath ugyanakkor hangsúlyozta, minden kérelemről egyedi elbírálás alapján döntenek, méghozzá 48 órán belül. Ha elutasító határozat születik, a miskolci romáknak vissza kell térniük Magyarországra, amely hivatalosan biztonságosnak számít Svájcban.
Vágólapra másolva!

A hivatal egyeztetett a magyar nagykövettel, két témát jártak körül: a megelőzést – ami Magyarország feladata-, és a visszatérést. A hasonló esetekre Svájc Magyarországgal visszafogadási megállapodást kötött. A Roma Sajtóközpont szerint közben a miskolci romák egyike a nyugat-svájci Le Matinnak arról beszélt, hogy Magyarországról további menekültek várhatók, mint mondta „ez csak az előörs, több száz család fontolgatja hogy kijönnek.”

Eddig kevesen kértek menedékjogot. Az nem kétséges, hogy a romáknak problémáik vannak otthon, de hogy ennyien érkezzenek menekültkérelemmel, az szokatlan - közölte Beat Meiner, a svájci menekültügyi segélyszolgálat részéről.

Tizenkét miskolci roma család, összesen 56-an indultak el október huszadikán a miskolci Stadion térről Svájcba. Váradi Gábor a Miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke korábban az Origónak arról beszélt, hogy ez a szám a többszörösére növekedhet a következő hetekben. Szerinte akár ezren is elhagyhatják Miskolcot. Mint mondta, ezt a roma önkormányzat nem támogatja, mert úgy véli, hogy a problémákat helyben kell megoldani.

Váradi Gábor hozzátette, akik elindultak Svájcba, közülük nem mindenki a kilakoltatásokban érintett számozott utcák lakója. Viszont a kilakoltatottak ismerősei, rokonai ugyanúgy nem érzik magukat biztonságban, mint akiket kiköltöztettek, ennek tudható be, hogy többen azt tervezik, elhagyják Miskolcot.