Bush bezzeg orrba vágta volna Putyint

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban időközi választásokat tartanak november 4-én, amelynek az a tétje, hogy a republikánusok megszerzik-e a többséget a szenátusban is a képviselőház után.
Vágólapra másolva!

John Boehner, a képviselőház republikánus elnöke a kampányban George W. Bushsal példálózott egy kampánygyűlésen Obama elnök külpolitikáját bírálva.

„Van valaki, aki úgy gondolja, hogy Vlagyimir Putyin bevonult volna a Krím-félszigetre, ha George W. Bush lenne az Egyesült Államok elnöke? Hát nem!” – tette fel a költői kérdést, majd meg is válaszolta azt.

„Még Putyinnak is van elég esze ahhoz, hogy tudja, Bush tíz másodpercen belül orrba vágta volna ezért” – tette hozzá a tapsviharban kitörő hallgatóság előtt.

Barack Obama külpolitikája is kampánytéma Forrás: AFP/Saul Loeb

Pont Bush?

Boehner gyakran használ cifra kifejezéseket Obama vezető képességeinek megkérdőjelezésekor, de Busht ritkán szokták emlegetni a republikánusok, különösen külpolitikai témákban, emlékeztetett a CNN.

Az ő külpolitikai döntései – elsősorban az iraki háború elindítása – vezetett ugyanis ahhoz, hogy a demokraták 2006-ban elsöprő választási győzelmet arattak, és többséget szereztek a szenátusban és a képviselőházban is.

George W. Bush külpolitikai döntéseit még a republikánusok sem szívesen emlegetik Forrás: AFP

Ráadásul meg is úszta az orrba vágást

Ráadásul Boehner a jelek szerint sajátosan értelmezi a történelmet, ugyanis Putyin 2008-ban, Bush elnöksége idején is megtámadott egy volt szovjet köztársaságot: Grúziát.

Bush pedig nem vágta orrba sem Putyint, se Dmitrij Medvegyev akkori orosz kormányfőt. Mi több, többen komolyan bírálták is az amerikai elnököt, amiért nem lépett fel erőteljesebben Oroszországgal szemben.