Az államfő megölné a terroristákat

Vágólapra másolva!
Meg kell ölnünk a terroristákat – jelentette ki Milos Zeman cseh elnök Prágában, a cseh fővárosban dolgozó külföldi nagykövetekkel találkozva.
Vágólapra másolva!

"A terroristákat meg kell ölnünk. Terrorista az, aki szándékosan gyilkolja a civileket" – mondta Zeman a diplomatáknak. Az elnök szerint ugyanakkor teljesen mindegy, hogy az al-Kaida, a tálibok vagy az Iszlám Állam terroristáiról van-e szó.

A cseh államfő már hosszabb ideje nyilvánosan hangoztatja, hogy a világnak határozottabban kellene fellépnie a terrorizmus ellen. Néhány hete arról is beszélt, hogy Csehországnak aktívabban kellene kivennie részét az Iszlám Állam elleni harcból.

Az ajtó nyitva áll

Zeman szerint a cseh külpolitika két fő pillérét a terroristák elleni harc, valamint a gazdasági együttműködés képezi. Az általános emberi jogok védelméről, amely korábban a cseh külpolitika egyik legfőbb pillérének számított, az államfő nem beszélt. A cseh jobboldal bírálja a Bohuslav Sobotka szociáldemokrata miniszterelnök vezette koalíciós kormányt, hogy külpolitikájában elhagyta a "Václav Havel-i vonalat", és az emberi jogok helyett a gazdasági érdekeket helyezi előtérbe. Hasonló bírálattal illették Milos Zeman kedden befejeződött hivatalos kínai látogatását is.

A gazdasági együttműködéssel kapcsolatban Milos Zeman megismételte korábbi véleményét, hogy a cseh nagykövetségeken meg kell erősíteni a gazdasági diplomaták tevékenységét és súlyát. A Prágába akkreditált külföldi nagyköveteket ugyanakkor biztosította arról, hogy bármikor kész találkozni velük. "Az ajtóm mindig nyitva áll önök előtt" – szögezte le.