Megint ránk figyel a világ

tüntetés az internetadó ellen erzsébet híd tüntetés az internetadó ellen erzsébet híd második tüntetés az internetadó ellen
második tüntetés az internetadó ellen
Vágólapra másolva!
A nemzetközi sajtó is beszámolt az internetadó elleni keddi tüntetésről a Reuterstől az AP-n át az Al-Dzsazíra arab hírtelevízióig. A hírügynökségek beszámolóit átvették a külföldi lapok is, amelyek nem küldtek tudósítót Budapestre.
Vágólapra másolva!

A Business Insider című, üzleti és technológiai hírekkel foglalkozó amerikai honlap egyenesen a nap második legfontosabb világpolitikai eseményének nevezte a magyarországi tüntetést, amelyet csak az amerikai hordozórakéta felrobbanása előzött meg.

A Reuters százezerre tette a keddi tüntetésen részt vevők számát, és tudósításában emlékeztetett arra, hogy messze ez volt a legnagyobb tiltakozás 2010, a jobbközép hatalomra kerülése óta. A tudósító megkérdezett tüntetőket, és felidézte azt is, hogy az Európai Bizottság bírálta az internetadó bevezetését.

Az AP amerikai hírügynökség tudósítója kiemelte, hogy ez már a második tüntetés volt az internetadó ellen három nap alatt, ami azt is mutatja, hogy főleg a fiatalabb korosztályban egyre nő az elégedetlenség Orbán Viktor hatalomcentralizálási politikája iránt.

Visszaidézte, hogy a kormányzat törvényekkel szabályozza az élet minden területét a médiától az egyházig, és újabban komoly bírálatok érik, hogy megfélemlíti a civil szervezeteket. Szemére vetik azt is, hogy túlzottan elmélyíti kapcsolatait Oroszországgal.

Tele volt az Erzsébet híd Fotó: Bielik István - Origo

Konzultáció nélkül

A BBC kiemelte, hogy három napon belül másodszor tüntettek tízezrek az internetadó ellen – ezúttal békésen.

Emlékeztetett arra is, hogy a jobboldali kormány már több ágazati különadót kivetett a költségvetés egyensúlyban tartása érdekében.

Az Al-Dzsazíra tudósításában kiemelte, hogy a kormány az iparág képviselőivel való konzultáció nélkül jelentette be az internetadó bevezetését, amelynek szükségességére több magyarázatot is adott.

A Deutsche Welle felidézte, hogy az Európai Bizottság, amelynek egyébként is feszült a viszonya az Orbán-kormánnyal, rossz iránynak nevezte az internetadót. Emlékeztettek arra is, hogy a kabinet korábban más szektorokra is kivetett különadókat.

Tüntetők a Kossuth téren Fotó: Polyák Attila - Origo

Puha elnyomás

A brit Financial Times véleményoldalán közölte György Szirtes magyar származású brit költő írását. A szerző azt emelte ki, milyen nagy dolog, hogy alig néhány nappal az új adónem bejelentése után kétszer is sikerült több tízezer embert utcára vinni. Emlékeztetett arra, hogy akárcsak 1956-ban, a tüntetők most is tízpontos kiáltványt tettek közzé.

„Az ellenzők vehemenciája láttán a Fidesz vezette kormány a jelek szerint ismét úgy válaszol, ahogy szokott: egy-két lépést hátrál. Sokszor teszi ezt, mivel akkora többséggel rendelkezik az Országgyűlésben, ami nem teszi szükségessé, hogy a törvényeket alaposan megvitassák” – fogalmazott.

A szerző emlékeztetett arra, hogy az orbanomics – Orbán gazdaságpolitikája – a kormányfő volt pénzügyminiszterének, Matolcsy Györgynek a szellemi terméke. Az alapelve pedig, tette hozzá, „kövesd az ösztöneidet”.