Az afgán elnök bevonná a tálibokat a békefolyamatba

Vágólapra másolva!
A nemrég beiktatott afgán elnök, Asraf Gáni felszólította a tálib felkelőket, hogy csatlakozzanak a nemzetközi közösség által támogatott békefolyamathoz.
Vágólapra másolva!

„A béke minden mással szemben elsőbbséget élvez. Felhívjuk a politikai ellenzéket, különösen a tálibokat, hogy csatlakozzanak a párbeszédhez, és arra kérjük minden nemzetközi partnerünket, hogy támogassák az afgánok vezette békefolyamatot” – mondta Gáni pekingi sajtótájékoztatóján. Hozzátette: az afgán hatóságok nem fogják hagyni, hogy egyes csoportok csatatérként használják az ország területét.

A tálibok az új elnök egy hónappal ezelőtti hivatalba lépése óta fokozták a támadásokat Kabulban és az ország több más térségében is.

Peking is segít

Li Ko-csiang kínai miniszterelnök elmondta, Peking bízik abban, hogy Afganisztán képes megoldani saját problémáit, szomszédjainak azonban segíteniük kell abban, hogy a békét elősegítő környezetet teremtsenek meg az ország belső ügyeibe való beavatkozás nélkül. Bejelentette, hogy Peking 330 millió dollárral járul hozzá 3500 afgán képzéséhez a következő öt évben.

Peking erős és stabil kormányt akar látni a szomszédos Afganisztán élén, hogy megakadályozza a fegyveres felkelés átterjedését a kínai Hszincsiang tartományba, ahol az ujgur kisebbséghez tartozó szélsőségesek az utóbbi hónapokban több támadást intéztek a kínai hatóságok ellen.