Németország figyelmesen követi a magyarországi fejleményeket

Vágólapra másolva!
Berlin nagyon figyelmesen követi az utóbbi években a magyar kormány alatt „kibontakozott fejleményeket, az aktuális tiltakozásokat”. „Természetesen aggódunk, és ezt nyíltan szóvá teszem, amikor kapcsolatba kerülök a magyar kormány képviselőivel” – nyilatkozta Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter a Stuttgarter Nachrichten című lapnak.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió nemcsak belső piac, hanem „értékközösség is”, és „az aktív civil társadalom, a sajtószabadság, a kisebbségi jogok tisztelete alkotja a mércét”, amelynek meg kell felelni a közösségen „kívül és belül” – hangsúlyozta.

„Idén közösen emlékezünk a 25 évvel ezelőtti átalakulásra, amikor sok német számára éppen Magyarország vált a szabadság kapujává”, mondta, és erre tekintettel „természetesen nagyon figyelmesen követjük az utóbbi években Orbán Viktor kormánya alatt kibontakozott fejleményeket, az aktuális tiltakozásokat is”.

A lap szerint a német kormányban jelentkező aggodalom aktuális háttere az internetadó terve, amely sok magyarországi ellenzéki értelmezése szerint újabb kísérlet a kritikus médiumok ellenőrzésének kiterjesztésére. (A külügyminiszter még az előtt nyilatkozott, hogy Orbán Viktor kormányfő péntek reggel bejelentette: a távközlési adó kiterjesztése ebben a formában nem vezethető be, így módosítani kell a parlament előtt fekvő adótörvény-javaslatot.)

Frank-Walter Steinmeier elmondta: az Európai Bizottság megvizsgálja, hogy a kérdéseket felvető törvénytervezetek összhangban állnak-e a belső piac közös szabályaival. Ez nagyon fontos a német vállalatok szempontjából is, amelyek hosszú ideje fontos befektetési partnerek Magyarországon – tette hozzá.