Három év börtönt kaptak, mert melegek

Vágólapra másolva!
A közerkölcs megsértésére hivatkozva hároméves börtönbüntetésre ítéltek Egyiptomban nyolc férfit, akik állítólag az ország első melegházasságán vettek részt. A pár különleges környezetben a Níluson, egy hajón kelt egybe. Az eseményt rögzítették, a videó a közösségi portálokon is elterjedt. 
Vágólapra másolva!

Az elítélteket még szeptemberben vették őrizetbe, miután szerepeltek egy, az interneten terjedő videofelvételen, amely megörökíti két férfi egybekelését. A képsorokon az látható, ahogy több mint egy tucatnyian egy homoszexuális pár házasságát ünneplik egy hajón a Níluson. Az ügyben eljáró kairói bíróság szerint a ceremónia résztvevői az „erkölcstelenségre való felbujtás” és a köztisztesség megsértése miatt bűnösök.

Megalázó felvétel

A videón megörökített összejövetel még áprilisban történt, a felvétel azonban augusztusban terjedt el az internetes közösségi oldalakon.

A rendőrség erre reagálva tizenhat résztvevőt azonosított, közülük nyolcat elfogott. A rendőrség arra hivatkozva tartóztatta le az illetőket, hogy a felvételek „megalázóak, sajnálatosak és felbőszítenék Istent”. A vádlottakat az ügyészség utasítására egy orvosszakértő is megvizsgálta.

Nem szeretik a melegeket

Habár Egyiptomban nincsenek kifejezetten a homoszexualitást tiltó törvények, általános a melegekkel szembeni negatív megkülönböztetés. Időről időre előfordul, hogy a hatóságok meleg férfiakat vesznek őrizetbe, és erkölcstelenséggel vagy istenkáromlással vádolják őket.

2013-ban az amerikai Pew Kutatóközpont egy felméréséből kiderült, hogy az egyiptomiak csupán három százaléka tartja úgy, hogy a társadalomnak el kell fogadnia a melegeket.