Horrorba fordult a katonai parádé Pakisztánban

Pakistani relatives gather around the bodies of blast victims after a suicide bomb attack near the Wagah border on November 2, 2014. A suicide bomber killed at least 45 people November 2 at the main Pakistan-India border crossing, the blast tearing throug
Pakistani relatives gather around the bodies of blast victims after a suicide bomb attack near the Wagah border on November 2, 2014. A suicide bomber killed at least 45 people November 2 at the main Pakistan-India border crossing, the blast tearing through crowds of spectators leaving after the colourful daily ceremony to close the frontier. AFP PHOTO/ Arif ALI
Vágólapra másolva!
Több mint ötven ember meghalt, és sokan megsebesültek egy indai katonai parádén történt merényletben, a Pakisztán és India közötti Vaga határátkelőben. A tömeg éppen a határőrök díszlépéseit figyelte, amikor a nagy erejű pokolgép felrobbant. A támadást tálibok követték el.
Vágólapra másolva!

Tálib merénylők pokolgépet robbantottak vasárnap az Indiát és Pakisztánt összekötő wagahi határátkelőben, ahol éppen a napi katonai díszbemutató zajlott: a robbantásban legkevesebb 55-en meghaltak, és rengeteg a sebesült is. Szemtanúk horrorba illő jelenetekről, robbantásban széttépett testek tucatjairól beszéltek a támadás után.

Hozzátartozók gyászolják a pakisztáni és indiai határon történt merénylet áldozatait. Vasárnap több mint 50-en haltak meg Wagahban a támadás során. Forrás: AFP/Arif Ali

Tolongó tálibok

A merényletet több pakisztáni tálib terrorszervezet is magáénak vallotta, de a tényleges elkövetők kiléte nem ismert. A katonai ceremóniát a pakisztáni és indiai határőrség az esemény után felfüggesztette - erre egyébként 1971-es háború óta nem volt példa. Az áldozatok hozzátartozói három napos megemlékezést tartanak a merénylet helyszínén.

Az egyetlen kapu

A támadók stratégiai fontosságú ponton robbantottak: Wagah az egyetlen átkelőhelyet jelenti Pakisztán és India között, ahol naponta utazók ezrei, áruval tömött kamionok haladnak át.

A kasmíri régió ráadásul 60 éve vitatott hovatartozású területnek számít, amiért több háború is kirobbant már India és Pakisztán között.

Az indiai kormány a közelmúltban többször is azzal vádolta pakisztánit, hogy támogatják a területükön működő szélsőséges tálib csoportokat - írja a BBC.