Meghalt az eutanáziát népszerűsítő nő

Vágólapra másolva!
Meggyorsította halálát az az oregoni nő, akivel tavasszal tudatták az orvosok, hogy gyógyíthatatlan beteg. A fiatalasszony esete azért kaphatott figyelmet, mert kampányt indított az eutanázia (vagy ahogy ő fogalmaz: a méltóságteljes halál) mellett.
Vágólapra másolva!

Terveinek megfelelően szombaton – ígérete szerint egy orvostól kapott kapszulával – véget vetett életének Brittany Maynard. A 29 éves amerikai lánynál a múlt év végén diagnosztizáltak gyógyíthatatlan agyrákot, tavasszal pedig közölték vele, hogy legfeljebb fél éve van hátra. Október elején jelentette be, hogy még megvárja férje 30. születésnapját, de november 1-jén meg akar halni.

„Úgy távozott, ahogy szeretett volna: saját hálószobájában, békében, a szerettei karjaiban” – tudatta a család mellett tevékenykedő szervezet, amely azért jött létre, hogy koordinálja Brittany Méltósággal Meghalni elnevezésű kampányát, az eutanáziának e formája ugyanis nem minden amerikai államban engedélyezett – az eredetileg kaliforniai Maynardék éppen emiatt voltak kénytelenek az oregoni Portlandbe költözni. Az északnyugati államban 2013-as bevezetése óta már több mint 750-en éltek a jogszabály adta lehetőséggel.

Brittany Maynard az esküvőjén, 2012-ben Forrás: Origo

„Ha eljön november 2., én pedig már eltávoztam, remélem, hogy a családom még mindig büszke lesz arra, amit választottam. Ha pedig eljön november 2., és életben leszek, ugyanúgy egy szeretettel teli családként megyünk előre, a döntés pedig később születik majd meg” – mondta még egy októberi interjúban. A nő egy szombati, utolsó Facebook-posztban tette világossá, hogy melyik következik be: „Ég veletek barátaim és szeretett családom! Ma van a napja, amikor úgy döntöttem, méltósággal távozom, szembeszállva ezzel a rettenetes betegséggel, ami annyit kivett belőlem” – írta.

Húga szerint azért döntött így, mert az életfunkciói annyira megromlottak, hogy félő volt, később már nem lesz képes önállóan megtenni a lépést, a törvény ugyanis nem enged meg külső segítséget. „Ez az, amit szeretett volna” – írta Brittany testvére.