Donbász kivonul Ukrajnából

Vágólapra másolva!
Az elnökválasztás után legitim hatalmunk van, Donbász már nem tartozik Ukrajnához – jelentette ki a donyecki választási bizottság vezetője. Az újonnan alakult Donyecki Népköztársaság elnökét, Olekszandr Zaharcsenkót kedden iktatják hivatalába.
Vágólapra másolva!

A vasárnapi elnökválasztás törvényesen zajlott le, eredménye érvényes. A Donbász régió ezután kivonul Ukrajnából - jelentette ki Roman Ljahin, a Donyecki Népköztársaság Központi Választási Bizottságának vezetője.

Elsöprő többség

A korábbi Donyeck megye területén 3,2 millió szavazásra jogosult állampolgár él, közülük egymillióan vettek részt a vasárnapi elnökválasztáson, ahol 81,37 százalékos többséggel szavaztak Olekszandr Zaharcsenkóra, a voksok 9-9 százalékát pedig ellenfelei kapták meg.

Az oroszbarát fegyveresek összesen 350 szavazókörzetben tartottak elnökválasztást, az eseményre pedig 5-6 millió hrivnyát (mintegy 113 millió forintnak megfelelő összeget) költöttek.

Kedden beiktatják az elnököt

Olekszandr Zaharcsenko beiktatási ceremóniájára november 4-én kerül sor. A fegyveresek 5-6 millió hrivnyát fordítottak a választások lebonyolítására - írja a Kárpátinfo.net.

Moszkva szerint jó lesz

Moszkva már jelezte, hogy elismeri a Donyeckben és Luhanszkban tartott elnökválasztásokat, Brüsszel és Washington viszont alkotmányellenesnek nevezte a szavazást. Nem fogadja el az eredményt Petro Porosenko ukrán elnök sem, aki bohózatnak nevezte a folyamatot, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) pedig államcsíny gyanújával nyomoz a szervezők után.

Tiszességes választások?

A választások jobbikos megfigyelője, Gyöngyösi Márton szerint tisztességesen és átláthatóan zajlottak a luhanszki és donyecki választások. Az SZBU erről másként vélekedik: nem kívánatos személynek minősíti a folyamatban résztvevő külföldi megfigyelőket, mivel azok "tevékenységükkel megvalósították a terroristák támogatásának bűntettét".