Ismét mozgósítja haderejét Ukrajna

Ukrajna Kijev katonai parádé függetlenség napja Petro Porosenko
Ukrainian President Petro Poroshenko and the supreme command staff sing the national anthem during a military parade marking the 23rd anniversary of Ukraine's independence in the center of Kiev on August 24, 2014. Ukraine's President Petro Poroshenko on Sunday decried Russian "aggression" as Kiev staged a symbolic Independence Day parade while battling pro-Moscow rebels in the east of the country.
Vágólapra másolva!
Petro Porosenko ukrán elnök elrendelte a csapaterősítést a legfontosabb dél- és kelet-ukrajnai városokban, illetve oroszbarát szeparatisták által ellenőrzött szakadár területeken.
Vágólapra másolva!

Az államfő szavai szerint Ukrajna kénytelen bizonyos szinten blokád alá vonni a szeparatista fegyveresek által megszállt területeket, hogy - mint fogalmazott - "ne engedje továbbterjedni ezt a rákos daganatot".

Úgy ítélte meg, hogy a szakadárok által vasárnap megtartott - Kijev által törvénytelennek minősített - választások után jelentősen megnövekedtek a Donyeck és Luhanszk megyében élők normális életkörülményeit fenyegető tényezők. "A térségben káosz uralkodik, rablások, fosztogatások zajlanak, mélyre zuhant az ott élő emberek életszínvonala, akik az alapvető védelmet sem kapják meg a bűnözőkkel szemben" - szögezte le. Ezek alapján kilátásba helyezte, hogy megszigorítják az ellenőrzést a szakadár területek felől az ország többi részébe vezető utakon.

Forrás: AFP/Sergei Supinsky

Az újabb egységek hadrendbe állítását a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács kijevi ülése után jelentette be az államfő. Elmondása szerint továbbra is elkötelezett a szeptember elején kötött békemegállapodás iránt, de a választások miatt indokoltnak tartaná, ha Donyeck és Luhanszk megye különleges jogállású területté válna.