Vágólapra másolva!
A magyar kormány az oligarchák befolyása alatt áll, és egyre közelebb kerül Moszkvához. Az uniónak szankcionálnia kellene Magyarországot a kormány antidemokratikus lépései miatt, Jean-Claude Junckernek le kellene mondatnia Navracsics Tibort. Német és amerikai lapok támadják a kormányt.
Vágólapra másolva!

Lopakodó oligarchizálódás címmel közölt cikket Németországban a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Az írás szerzője szerint Orbán rendszere politikailag egy plebiszcitárius diktatúra vonásait mutatja, a gazdasági modellje viszont a kínai, orosz és török példát követő államkapitalizmus. Enyhébb formában hasonló fejlemények tapasztalhatók máshol is Közép-Európában.

Lopakodó oligarchizálódás

A térségben már hosszabb ideje zajlik a lopakodó oligarchizálódás, áll a cikkben, ami a kormányok, pártok és olyan vállalkozók szoros kapcsolatának következménye, akik a politikailag irányított privatizáció során hatalmas vagyont halmoztak fel. Oroszországgal ellentétben (ahol az oligarchák alávetik magukat Putyin titkosrendőri rezsimjének), a kelet-közép-európai posztkommunista államokban az oligarchák hajtják uralmuk alá az államot. Az oligarchák érdekeinek a külpolitika és külgazdaság-politika beszűkülése felel meg, és ennek tulajdonítható, hogy a kormányok kelletlenül bírálták a Krím annektálását és a kelet-ukrajnai orosz "inváziót", és főleg arra törekedtek, hogy hátráltassák az Oroszország elleni szankciókat.

Moszkva közelségét keresi

A liberális Süddeutsche Zeitung a Déli Áramlat földgázvezeték ügyéről közölt cikket Orbán Viktor Moszkva közelségét keresi című írásában. A szerző szerint a kormányfő fel akarja gyorsítani a Déli Áramlat megépítését, és ezzel szembehelyezkedik Brüsszellel és Washingtonnal is. Az amerikai beutazási tilalom ügyére kitérve a szerző azt írja, hogy Washington lépését nem csak Budapesten értelmezik üzenetként: Orbán Oroszország-barát politikájának véget kell érnie.

Magyarországot szankcionálni kell

Orbán Viktor kormánya a tekintélyelvűség felé csúszik, kihívást intéz az Európai Unió (EU) alapértékei ellen, és megússza ezt, olvasható a The International New York Times szerkesztőségi cikkében. Az újság szerint október 22-én az Európai Parlament megtámogatta az Orbán-kormány tekintélyét, amikor egy sor biztosjelölt között jóváhagyta Navracsics Tibor bevételét is az Európai Bizottságba. A cikk azzal zárul, hogy az antidemokratikus politika miatti aggodalom langyos kifejezései helyett az Európai Uniónak át kellene térnie Magyarország szankcionálására, Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének pedig lemondásra kellene kényszerítenie Navracsicsot. Ha e lépések nem történnek meg, az lemondás az EU alapjait jelentő értékekről