Pénzmosás miatt nyomoz az USA Putyin milliárdosa ellen

Vágólapra másolva!
Nyomozás indult az USA-ban Gennagyij Tyimcsenko orosz milliárdos Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik közeli bizalmasa ellen. Pénzmosás a gyanú.
Vágólapra másolva!

Amerikai ügyészek nyomozást indítottak a Vlagyimir Putyin orosz elnök belső köréhez tartozó egyik üzletember, Gennagyij Tyimcsenko ellen pénzmosás gyanújával – jelentette szerdán a Wall Street Journal.

A gazdasági lap az ügyet ismerő személyekre hivatkozva azt írja, a New York-i keleti kerületi ügyészség vizsgálja, hogy a földgáz-kereskedelemben érdekelt, milliárdos Tyimcsenko az amerikai pénzügyi rendszeren keresztül utalt-e olyan pénzeket, amelyek állítólagosan korrupt oroszországi ügyletekből származnak. Olyan tranzakciókról van szó, amelyekben a Tyimcsenko alapította Gunvor Csoport kereskedőcég kőolajat vásárolt a Rosznyefty vállalattól, és harmadik félnek adta tovább. A nyomozásba bekapcsolódott az amerikai igazságügy-minisztérium is.

A lap szerint a szóban forgó átutalások korábbiak, mint az Egyesült Államok által orosz tisztségviselők és cégek ellen az ukrajnai helyzet miatt bevezetett szankciók. Az újság egyik forrása úgy tudja, hogy az ügyészség azt is vizsgálja: Putyin személyes vagyonát gyarapította-e törvénytelen pénz. Putyinnak ugyanis van részesedése a Gunvorban, és hozzáférhetett a cég vagyonához. Ezt a gyanút mind a Kreml, mind a cég visszautasította.

Tyimcsenko neve és a pénzmosás gyanúja öt éve, a Mol ötödének megvásárlásával kapcsolatban is felmerült.