Szakadár faluból lőtték a donyecki iskolát

A picture shows a ball at a school sports ground on November 6, 2014, where two teenagers were killed during a shelling in the Kuybeshevski area in Donetsk. Ukraine's tattered ceasefire came under new strain on November 5, as shelling killed two teenagers
Vágólapra másolva!
Az oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt álló Makijivka településről lőtték ki azt a lövedéket, amely szerdán közvetlenül egy donyecki iskola mellett csapódott be, és két diák halálát okozta - közölte Jevhen Perebijnisz külügyi szóvivő csütörtökön a Twitteren.
Vágólapra másolva!

A tisztségviselő állítását alátámasztandó légi fotókat mellékelt bejegyzéséhez, amelyen piros nyíl jelöli a lövés helyét, irányát és becsapódási helyét az iskola melletti sportpályán, ahol szemtanúk beszámolója szerint a gyerekek futballoztak. A tragédiának a két halálos áldozat mellett négy sérültje van. Az iskola nem messze van az ukrán hadsereg ellenőrzése alatt álló donyecki nemzetközi repülőtértől, amelyet már hosszú hetek óta szakadatlanul támadnak a szeparatista erők.

Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

Közben Moszkvában bejelentették, hogy az orosz hatóságok bűnvádi eljárást indítanak az ügyben. A Kreml az új kijevi vezetést teszi felelőssé a tragédiáért, amelyet a Kelet-Ukrajnában indított hadművelettel összefüggésben egyebek mellett tiltott fegyverek bevetésével, és az orosz nemzetiségű lakossággal szembeni népirtással is vádol. Pavel Asztahov, a gyermekek jogaiért felelős orosz elnöki megbízott az esettel kapcsolatosan Petro Porosenko ukrán államfő politikáját "embertelennek és könyörtelennek" nevezte.