Százezren tüntettek Brüsszelben

tüntetés brüsszel
Demonstrators clash with riot police on November 6, 2014 in Brussels in the first mass protest against the new centre-right government's austerity policies. The march is the first in a series of rallies and strikes against economic and social reforms announced by Prime Minister Charles Michel, a French-speaking liberal who heads an unprecedented centre-right coalition that includes Flemish nationalists. AFP PHOTO / JOHN THYS
Vágólapra másolva!
Több tízezren vonultak Brüsszel utcáira csütörtökön, hogy tiltakozzanak a nemrég hivatalba lépett belga kormány tervezett megszorításai ellen. A békés tüntetés után néhány százan összecsaptak a rendőrökkel.
Vágólapra másolva!

A szakszervezetek által szervezett demonstráción egyebek mellett a közszolgáltatásokon való spórolásra, a jelenleg 65 éves nyugdíjkorhatár 67 évre emelésére és az inflációkövető béremelések jövő évi befagyasztására vonatkozó kormányzati tervek ellen tiltakoztak.

Soha nem látott tüntetés Brüsszelben Forrás: AFP/John Thys

A Belga hírügynökség a brüsszeli rendőrségre hivatkozva azt írta, hogy a megmozdulásra mintegy százezren mentek el. A szervezők 120 ezres becsülték a tömeget.

Megállt az élet Brüsszelben

A demonstráció miatt a belga fővárosban megállt az élet.

Nem lehetett közlekedni a belga fővárosban Forrás: MTI/EPA/Julien Warnand

A forgalom és a felszíni tömegközlekedés megbénult, a metróban hatalmas tömeg alakult ki.

A rendőrökkel is összecsaptak

Maga a tüntetés békésen zajlott, de azt követően néhány százan - jelentések szerint javarészt dokkmunkások - összecsaptak a rendőrökkel, petárdákat dobáltak rájuk, autókat borítottak fel és gyújtottak fel. A rendőrök végül könnygáz és vízágyúk bevetésével oszlatták fel a randalírozó tömeget késő délután.

Késő délután oszlatták fel a tömeget Forrás: AFP/John Thys

Ez volt az első jelentős tüntetés azóta, hogy október 11-én hivatalba lépett Charles Michel jobbközép kormánya, amelynek fő célkitűzései, hogy kiegyensúlyozza az ország költségvetését és - egyebek mellett az adójogszabályok lazításával - növelje a vállalkozások versenyképességét.

Vízágyúval sikerült feloszlatni a tömeget Forrás: MTI/EPA/Julien Warnand

A szakszervezetek azzal vádolják a kabinetet, hogy tervezett takarékossági intézkedése aránytalanul súlyosan érintik a munkavállalókat, a közszolgáltatásokon való spórolást pedig a társadalom egésze meg fogja sínyleni.

Újabb megmozdulások lehetnek

A szakszervezetek a következő egy hónapra további megmozdulásokat, egyebek mellett minden hétfőre regionális munkabeszüntetéseket ígértek a kormány tervei miatt. December 15-ére pedig általános sztrájkot hirdettek a megszorítások ellen.