A függetlenségre szavazott katalánok nagy többsége

Vágólapra másolva!
A nagy többség a katalán függetlenségre voksolt a népszavazáson, de hiába, a szavazás csak szimbolikus volt. A jogosultak fele szavazott a korábban alkotmányellenesnek talált referendumon.
Vágólapra másolva!

Elsöprő többségben szavaztak a katalán függetlenségre a vasárnapi szimbolikus népszavazáson az északkelet-spanyolországi autonóm közösség tagjai. A résztvevők 80,7 százaléka szavazott a kiválásra.

A részeredményt a szavazatok 90 százalékának összeszámlálása után ismertette a regionális kormány. A függetlenség mellett 1,65 millió ember szavazott, vagyis ennyien válaszoltak igennel arra a kérdésre, "akarja-e, hogy Katalónia állam legyen?", és ha igen, "akarja-e, hogy független legyen?".

Az 5,4 millió választásra jogosult közül 2,25 millióan mentek el szavazni. A szavazók 10,1 százaléka válaszolt igennel az első, és nemmel a második kérdésre, 4,55 százaléka mondott nemet az első kérdésre, így a másodikra is.

A spanyol kormány törvénytelennek tartja a szimbolikus népszavazást, amelyről márciusban a spanyol alkotmánybíróság is kimondta, hogy alkotmányellenes. ennek ellenére Artur Mas katalán elnök szeptember végén mégis kitűzte a népszavazást.