A liverpooli érsek a Vatikán új külügyminisztere

Vágólapra másolva!
Ferenc pápa személycseréket hajtott végre a vatikáni hivatalokban. A legjelentősebb változás a szentszéki államtitkárságon történt Paul Richard Gallagher liverpooli érsek, eddigi ausztráliai nuncius külügyminiszteri kinevezésével.
Vágólapra másolva!

A Vatikán államközi kapcsolataiért felelős titkárságot 2006-tól Dominique Mamberti francia érsek vezette. Utódja a 62 éves Paul Richard Gallagher liverpooli érsek, aki 2004-től dolgozik a szentszéki államtitkárságon.

Gallagher atya nunciusként szolgált Tanzániában, Uruguayban, a Fülöp-szigeteken, Burundiban, 2009-től Guatemalában és 2012-től Ausztráliában. A Szentszék diplomatájaként az Európa Tanácsnál megfigyelőként dolgozott.

Ferenc pápa még Buenos Aires érsekeként a kétezres évek végén ismerte meg Gallagher érseket annak közép-amerikai szolgálata során.

Büntetésből lefokozás?

A személycserék érintették Raymond Leo Burke amerikai bíborost is, akit Ferenc pápa a vatikáni legfelsőbb bíróság éléről a Szuverén Máltai Lovagrend patronusi tisztségébe helyezett át. Utódja a volt külügyminiszter lett.

A La Repubblica olasz napilap elemzése szerint Burke alacsonyabb pozícióba való helyezésével Ferenc pápa „leszámolt” azzal a bíborossal, aki az októberi püspöki szinóduson az elváltak és polgárilag újraházasodottak áldoztatását ellenzők csoportját vezette.

A szinódus után Burke bíboros azt nyilatkozta, hogy „az egyház kormányzás nélkül halad”. Később azonban tagadta, hogy szavai Ferenc pápára vonatkoztak volna.