Arizonában képeznek ki iraki harci pilótákat

Vágólapra másolva!
Januártól Arizonában kezdik meg iraki harci pilóták repülőkiképzését azokon az F-16-osokon, amelyek Irakba szállítását az év folyamán korábban biztonsági okok miatt elhalasztották.
Vágólapra másolva!

Az első három F-16-os vadászbombázót decemberben szállítják majd Arizonába, és a flotta havonta egy-egy újabb géppel bővül majd. Az iraki pilótákat oktatógépek helyett ezeken fogják kiképezni.

Bagdad 36 darabot rendelt a Lockheed Martin által gyártott, egyenként 65 millió dolláros repülőgépekből, ám az Irakban található baladi légi támaszpontra való leszállításukat elhalasztották az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezetnek az ország északi területein végrehajtott terjeszkedése miatt. Baladból, amely mintegy 80 kilométerre északra található Bagdadtól, a Lockheed hónapokkal ezelőtt evakuáltatta munkatársait.

Ideiglenes megoldás

Steve Warren ezredes, a Pentagon szóvivője szerint jelenleg 24 iraki pilóta kap kiképzést az Egyesült Államokban. Felkészítésük különböző szakaszban van: 14-en már gyakorlatoztak az Arizonai Nemzeti Gárda F-16-osain, négyen még csak készülnek a repülőkiképzésre, hatan egyelőre még csak nyelvoktatásban részesültek. Az arizonai kiképzést az amerikai védelmi minisztérium ideiglenes megoldásnak tekinti, és az iraki helyzet stabilizációja után azt át kívánja helyezni a közel-keleti országba.

Az irakiak az F-16-osok mellett, amelyekért - a kiképzést is beleértve - 2013 végéig 1,6 milliárd dollárt fizettek ki, 24 Apache típusú harci helikoptert is rendeltek.