Gyásznapot tartottak a maláj utasszállító áldozatainak

Vágólapra másolva!
Gyásznapot tartottak hétfőn Hollandiában négy hónappal az Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó maláj utasszállító repülőgép kelet-ukrajnai katasztrófája után. A királyi pár, a miniszterelnök, magas rangú tisztségviselők és mintegy 1600 hozzátartozó részvételével emlékeztek meg az áldozatokról.
Vágólapra másolva!

A nyugat-európai ország egész területén félárbocra eresztették a nemzeti zászlókat. Mark Rutte holland kormányfő az amszterdami megemlékezésen érzelmes beszédben fejezte ki együttérzését a családtagok és barátok előtt. "Együtt állunk elborzadva, haragosan és csendesen a történtek előtt" - mondta.

A Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó MH17-es járata a Donyeck megyei Hrabove településnél, oroszbarát szakadárok által ellenőrzött területen zuhant le július 17-én. A tragédiában 298-an vesztették életüket, köztük 196 holland állampolgár. A gép lezuhanását senki nem élte túl.

A nyugati hírszerző szolgálatok meggyőződése szerint oroszbarát szakadárok lőtték le a gépet Buk típusú, orosz gyártmányú légvédelmi rakétával, Moszkva viszont az ukrán fegyveres erők felelősségét emlegeti.