Hét év börtönt kapott egy hegedűtolvaj

Vágólapra másolva!
Hét év börtönre ítélték a 300 éves, ötmillió dollár - 1,2 milliárd forint - értékű Stradivari-hegedű elrablóját, a büntetett előéletű Salah Salahadynt hétfőn Milwaukeeban.
Vágólapra másolva!

Frank Almondtól, a Milwaukeei Szimfonikus Zenekar koncertmesterétől rabolták el január 27-én, egy előadás után az értékes hangszert, amint be akarta rakni gépkocsijába. A rabló elkábította őt egy kábítópisztollyal, és kereket oldott, mire Almond magához tért. A rendőrség kilenc nappal később megtalálta a hangszert a 42 éves Salahadyn egyik ismerősénél, aki nem tudta, mit rejt a rá bízott táska.

A hegedűrablás miatt egy embert már elítéltek. Salahadynnak egy Universal Knowledge Allah nevű borbély adta kölcsön a kábítópisztolyt, amellyel a rablást elkövette. A borbély három év börtönt kapott.
A megtámadott koncertmester azt mondta, szerencséje volt, hogy nem szenvedett kar- vagy csuklótörést, amikor összeesett a jeges járdán a bűntény éjszakáján. A törés a karrierje végét jelentette volna.

Szakemberek szerint mintegy 600-650 hangszer maradt fenn azokból, amelyeket az olasz Antonio Stradivari készített. Mindegyik értéke több millió dollárra rúg. A hangszerek többsége magángyűjtők tulajdonában van, akik neves hegedűművészeknek, szimfonikus zenekarok koncertmestereinek, hegedűseinek adják őket használatra.

A Milwaukeei Szimfonikus Zenekar koncertmestere is egy ilyen kölcsönkapott hegedűn játszik, a hangszer tulajdonosa nem kívánta magát felfedni. Bár a Stradivari-hegedűk értéke óriási, mégis ritkán lopják el őket, mert eladásuk a műremekek kitűnő nyilvántartása miatt nagy nehézségekbe ütközne.