Sikkasztás miatt zártak ki ellenzéki képviselőket

Vágólapra másolva!
Egy külföldi hivatali útra jogellenesen felvett költségtérítés miatt kizártak a lengyel ellenzéki Jog és Igazságosság pártból három parlamenti képviselőt, köztük a párt szóvivőjét.
Vágólapra másolva!

Marcin Mastalerek, a PiS befolyásos képviselője közölte, hogy a párt szóvivőjét, Adam Hofmant, valamint Mariusz Antoni Kaminskit és Adam Rogackit a felszínre került visszaélések miatt, Jaroslaw Kaczynski pártelnök javaslatára rövid vezetőségi értekezlet után kizárta a pártból a nemzeti konzervatív tömörülés politikai bizottsága. A szóvivői tisztséget Marcin Mastalerek vette át.

A lengyel média korábban beszámolt arról, hogy a három képviselő tetemes összegű költségtérítést vett fel, miután jelezte, autóval akar eljutni az Európa Tanács jogi és emberi jogi bizottságának október 30-i madridi találkozójára. A honatyák azonban ehelyett feleségeikkel együtt egy fapados légitársaság olcsóbb járatát választották.

Veszekedés a repülőn

Az esetre azután derült fény, hogy a Fakt című lengyel bulvárlap beszámolt arról, a feleségek összetűzésbe kerültek a repülőgép személyzetével, azok ugyanis nem engedték nekik a magukkal hozott alkohol elfogyasztását.

A képviselők mindenesetre nem tartózkodtak sokáig az ET-ülésen sem: lengyel lapjelentések szerint aláírták a jelenléti ívet, a találkozón azonban nem vettek részt. A Super Express című lengyel bulvárlap hétfőn arról számolt be, hogy Hofman, Kaminski és Rogacki az elmúlt három évben összesen több mint 300 ezer zlotyt (mintegy 21,8 millió forint) vettek fel hivatali útjaik költségeinek visszatérítésére.

Teljes átvilágítás

Az ugyancsak ellenzéki Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) hatáskörük túllépése miatt hétfőn feljelentést tett a PiS képviselői ellen a lengyel államügyészségnél. Radoslaw Sikorski lengyel házelnök Twitter-oldalán közölte, hogy szerdára összehívta az illetékes parlamenti testületet, hogy megvitassák a parlamenti képviselők hivatali útjai teljes átvilágításának és az utazások elszámolási rendszere megváltoztatásának lehetőségét.