Találja ki, mennyit ér a világ legdrágább zsebórája!

-
The Henry Graves Supercomplication timepiece made by Swiss watchmaker Patek Philippe in 1932 is photographied during a press preview by Sotheby's auction house on November 5, 2014 in Geneva. A gold watch billed as the most expensive -- and most complicated -- in the world fetched a record $21.3 million (17.1 million euros) when it went under the hammer in Switzerland on November 11, 2014 the Sotheby's auction house involved said. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
Vágólapra másolva!
Rekordáron, 24 millió dollárért kelt el a világ egyik legritkább és legbonyolultabb szerkezetű órája, az ifj. Henry Graves amerikai bankár számára 1932-ben készült Patek Philippe arany zsebóra a Sotheby's genfi árverésén.
Vágólapra másolva!

Ez új világcsúcs - jelentette be az aukciósház azután, hogy a teremben heves csata folyt az óraritkaságért. A kalapács negyedórányi licitálás után 21,3 millió dollárnál koppant, és a járulékokkal együtt a vevőnek, aki nem kívánta felfedni magát, 24 millió dollárt, átszámítva csaknem 5 milliárd 928 millió forintot kell fizetnie.

A világ legdrágább órája Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Henry Graves a világ legbonyolultabb órájának elkészítésére adott megrendelést a svájci óragyártó műhelynek. A három évi kutatás és öt évi gyártás után elkészült Supercomplication Henry Graves nevű szerkezet 1989-ig meg is tartotta ezt a címét, akkor készítette el a Patek Philippe cég számítógépes segítséggel a Calibre 89 órát, ami még összetettebb.

Patek Philippe, az örökrekorder

A korábbi rekordot ugyanez a zsebóra állította be, amikor legutóbbi alkalommal, 1999-ben árverésre bocsátották, akkor mintegy 9 millió dollárért kelt el. A Sotheby's becsüsei most arra számították, hogy 15 millió dollár fölött talál új gazdára az óraritkaság.