Kifosztották a gízai nagy piramist

Vágólapra másolva!
Öt év börtönt kaptak érte.
Vágólapra másolva!

Három német és hat egyiptomi állampolgárt egyenként öt év börtönbüntetésre ítéltek Egyiptomban, mert régészeti leleteket loptak el a gízai nagy piramisból, majd azokat külföldre csempészték, írja az al-Jóm asz-Szábe című egyiptomi napilap. A leleteket a német hatóságok visszaszolgáltatták Egyiptomnak.

A fáraó neve

A sajtójelentés szerint a német régészek azt próbálták bebizonyítani, hogy az óbirodalmi Kheopsz fáraóról elnevezett piramis nem névadója uralkodása idején épült. Ennek érdekében 2013-ban ellopták, majd külföldre juttatták Kheopsz pajzsdíszének egy részét, amelyen a fáraó vörös betűkkel írt neve volt látható.

Lekapartak egy kis festéket

Dominique Görlitz chemnitzi természettudós és Stefan Erdmann kutató 2013 áprilisában tért vissza Németországba Egyiptomból, ahol elmondásuk szerint mintákat vettek a piramisból, majd átadták azokat a drezdai Fresenius Intézet laboratóriumának. A két férfinak volt engedélye arra, hogy belépjen a gízai Nagy Piramisba, arra azonban nem, amit ott tettek. A királyi kamrában a festék fedőrétegéből kapartak le finom mintákat. Ezután létrával felmásztak a felette lévő tehermentesítő kamrába is, ahol szintén egy kis felületen festéket kapartak le a falról.