Elveszíti a Vatikán Latin-Amerikát

ferenc pápa
Pope Francis gestures during a meeting with the catholic Schoenstatt movement's representatives at the Paul VI hall on October 25, 2014 at the Vatican. AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI
Vágólapra másolva!
Egyre csökken a magukat katolikusnak vallók száma Latin-Amerikában, miközben emelkedik a protestánsoké és hitetleneké. A 425 millió hívővel azonban még mindig a kontinens adja a világ katolikusainak 40 százalékát.
Vágólapra másolva!

A változás drámai a kontinensen, amely sokáig a katolicizmus fellegvára volt. Az 1960-as években még a dél-amerikaiak 90 százaléka volt katolikus, az emberek 84 százaléka még ma is azt vallja, hogy ebben a hitben nevelték.

A Pew Research Center felméréséből azonban az is kiderül, hogy ma már csupán a latin-amerikaiak 69 százaléka tartja magát katolikusnak, és egyre többen térnek át a protestáns hitre (19 százalék), vagy agnosztikusként, illetve vallási szempontból el nem kötelezettként határozzák meg magukat (8 százalék).

Az argentin pápa sem segít

Az argentin Ferenc pápa tavalyi megválasztása is ellentétes érzelmeket váltott ki a kontinensen. Az elmúlt időszakban készített felmérések azt mutatják, hogy a katolikus hívők döntő többségének kedvező a véleménye róla, pápaságáról pedig úgy vélik, hogy az jelentős változást hoz majd az egyházban, a kitértek sokkal szkeptikusabbak.

Csak az argentin és uruguayi volt katolikusok nyilatkoztak pozitívan a pápáról – összegzett a Pew jelentése.

A katolikus egyház befolyásának csökkenése is magyarázhatja, hogy régióban miért fogadtak el sok helyen az abortuszt, a meleg házasságokat és a marihuána-használatot legalizáló törvényeket.

Az argetin pápa megválasztása is ellentétes érzelmeket váltott ki a kontinensen Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

Közelebb kerülni Istenhez

A megkérdezettek különféle válaszokat adtak arra a kérdésre, miért hagyták ott a katolikus egyházat. A leggyakrabban azt hozták fel indokként, hogy személyesebb kapcsolatra vágynak Istennel. Másokat a többi egyház istentiszteleteinek a stílusa fogott meg, vagy azért váltottak, mert a morálra helyeznek nagyobb hangsúlyt.

A protestáns hitre áttértek 58 százaléka azzal indokolta a lépését, hogy az új egyháza kereste és győzte meg őket. A változás egyébként követhető az Egyesült Államok spanyolajkú lakosainál is, akik között hasonló arányú, 22 százalékos a protestánsok aránya – számolt be a felmérés eredményéről a USA Today.