Orosz hadihajók cirkálnak az ausztrál partoknál

Vágólapra másolva!
Orosz hadihajók jelentek meg az ausztrál partok közelében, de még nemzetközi vizeken. Brisbane-ben szombaton kezdődik a G20-csúcs, a hadihajók megjelenése nagy visszhangot váltott ki. Az ausztrálok a maláj gép lelövése miatt dühösek Moszkvára.
Vágólapra másolva!

Az orosz csendes-óciáni flotta négy hadihajója cirkál Ausztrália partjainál a G20 csoport küszöbön álló brisbane-i csúcsértekezlete előtt. Bár mozgásuk az ausztrál védelmi minisztérium szerint nem ütközik a nemzetközi jogba, megjelenésük mégis nagy visszhangot váltott ki. Ausztrália és Oroszország között feszült a viszony, mert a Kelet-Ukrajnában lelőtt maláj utasszállítón ausztrál utasok is voltak.

Az ausztrál híradásokban vezető hír volt a hajók megjelenése, amelyet megfigyelők Oroszország újabb erődemonstrációjának tartanak.

– írták.

Tony Abbott ausztrál kormányfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden rövid eszmecserét folytatott az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) szervezetének pekingi csúcstalálkozója alkalmával. A megbeszélés incidens nélkül zajlott le, noha voltak, akik ennek ellenkezőjétől tartottak, mivel Abbott a donyecki szakadár területen történt légi katasztrófa után bejelentette: mindenképpen tárgyalni akar az orosz elnökkel, és keményen fel fog lépni vele szemben. Az utasszállítót ugyanis nagy valószínűséggel orosz fegyverrel lőtték le.

Figyelemmel kísérik

Az ausztrál védelmi minisztérium szerint az orosz hajók egyelőre ausztrál felségvizeken kívül cirkálnak, mozgásuk nem sérti a nemzetközi jog előírásait (a hadihajók szabadon mozoghatnak nemzetközi vizeken). Emlékeztettek, hogy orosz részről volt már hasonlóra példa korábbi csúcstalálkozók alkalmával, és a haditengerészet figyelemmel kíséri a helyzetet.

Brisbane-ben szombaton kezdődik a G20 csoport kétnapos csúcsértekezlete, amelynek egyik fő témája az ukrán válság lesz.