Vágólapra másolva!
Különleges megbízottat küld hamarosan Oroszországba Kim Dzsongun észak-koreai vezető – írta pénteken a kommunista ország állami hírügynöksége. Cso Rjonghe útját Moszkvában is megerősítették, hozzátéve, hogy a megbízott november 17. és 24. között keresi fel az orosz fővárost.
Vágólapra másolva!

Oroszország és Észak-Korea a mai napig szívélyes kapcsolatokat ápol, bár nem annyira, mint a szovjet időkben, amikor Moszkva jelentős mértékű segélyt és támogatást nyújtott Phenjannak.

A tervek szerint Cso Rjonghét fogadja majd Vlagyimir Putyin orosz elnök is. Egyes szakértők szerint a különleges megbízott útjának egyik célja lehet, hogy előkészítse Kim Dzsongun moszkvai útját.
A TASZSZ orosz hírügynökség arról számolt be, hogy az észak-koreai megbízott a kétoldalú kapcsolatokról, a politikai párbeszéd szintjének emeléséről tárgyal, valamint arról, miképpen lehet ösztönözni a kétoldalú kereskedelmet és a gazdasági kapcsolatok mélyítését.

Gazdasági lendületre számít

Észak-Korea számára az oroszokkal kialakítandó jobb viszony megteremthetné a bezárkózó kommunista diktatúra számára oly fontos gazdasági fellendülést.

Cso Rjonghe a Koreai Munkáspárt titkára, Kim Dzsongun egyik legközebbi munkatársa. Tavaly különleges megbízottként járt a kínai fővárosban, Pekingben, ahol fogadta őt Hszi Csin-ping államfő. A találkozón az észak-koreai küldött azt mondta, hogy Phenjan kész újra részt venni a korábban megfeneklett nukleáris leszerelési tárgyalásokon.

Egyes találgatások úgy vélik, hogy Észak-Korea kapcsolata már nem annyira szoros Kínával, ezért Phenjan Moszkvával szándékozik javítani politikai és gazdasági kapcsolatait.