Csökkenteni kell a menekültek élelmiszeradagjait

Dagahaley refugee Dadaab complex  Somali Szomália menekült
A woman carrying her child and some belongings on her back arrives at dawn to a registration centre on August 2, 2011 at Dagahaley refugee site within the Dadaab complex where other Somali refugees are waiting to be registered to receive aid after having been displaced from their home in southern Somalia by a famine that is ravaging the horn of Africa region. An estimated 3.7 million people in Somalia -- around a third of the population -- are on the brink of starvation and aid agencies are stretched in trying to cope with a daily influx of Somali's escaping not only drought but the al-Shabab extremists who have turned taken advantage of the famine to forcefully arrest and recruit men trying to escape the famine.. AFP PHOTO/Tony KARUMBA
Vágólapra másolva!
Felére kényszerül csökkenteni mintegy félmillió, többségében szomáliai és dél-szudáni menekült élelmiszer fejadagját az ENSZ Élelmezési Világprogramja a fogyatkozó források és a világban jelenleg tapasztalható humanitárius válságok nagy száma miatt.
Vágólapra másolva!

Farhan Haq a világszervezet szóvivője New Yorkban elmondta, hogy bár az WFP mindent megtett ennek elkerülésére, nem maradt más lehetősége, mint napi ezer kalóriára csökkenteni a Kenyában befogadott félmillió menekült élelmiszeradagját.

A kenyai programnak 38 millió dollárra lenne szüksége menekültügyi missziójának következő hat havi működtetéséhez, ebből 15,5 millió dollárra sürgősen az ellátás 2015 januárjáig való biztosításához.

A legvégső eszköz

Paul Turnbull, a WFP kenyai programjának igazgatóhelyettese sajtóközleményben úgy fogalmazott, hogy a fejadag felére csökkentése a legvégső eszközük, és azért kell ehhez folyamodniuk, hogy 10 hétig kihúzzák a rendelkezésre álló élelmiszerkészletből, miközben segítséget próbálnak szerezni a nemzetközi közösségtől.

Az Élelmezési Világprogram havi 9700 tonna élelmiszert oszt szét a Kenyában lévő mintegy 500 ezer menekült között, aminek a költsége csaknem 10 millió dollár. A menekültek gabonafélét, hüvelyeseket, növényi olajat, tápanyagban gazdag kukorica-szója keveréket és sót kapnak, napi és fejenkénti 2100 kalóriányit. A kisgyerekek és a terhes nők és a szoptató anyák különleges élelmiszereket kapnak, nehogy alultápláltak legyenek.

Szomáliai menekülttábor. Az ENSZ öt nagy humanitárius válságot kezel Forrás: AFP/Tony Karumba

Január végéig kell kitartani

A WPF teljes mértékben önkéntes hozzájárulásokból fedezi a segélyek költségét. Kenyában 2015. január végén számítanak az újabb élelmiszerszállítmányra, az Egyesült Államokból érkező segély hat hétre lesz elegendő. Addig marad a fél adag.

Az Élelmezési Világprogram tájékoztatása szerint 2014-ben 68,8 millió dollárnyi segélyt kaptak a kenyai misszióra.

Az ENSZ jelenleg öt nagy humanitárius válságot kezel, a szíriait, az irakit, a dél-szudánit, a közép-afrikai köztársaságbelit és a nyugat-afrikait. A WFP arra számít, hogy máshol is a kenyaihoz hasonló intézkedést kell hoznia. Októberben már arra kényszerült, hogy csökkentse a szíriai menekültek adagját. Észak-Korea és Kongó esetében is meg kellett ezt tennie a közelmúltban.