Kétezer-kétszáz menekültet mentettek meg a vízbefúlástól a hétvégén

Vágólapra másolva!
Az olasz haditengerészet 864 menekültet szállított vasárnap a szicíliai Pozzallo kikötővárosába, és ezzel kétezer-kétszáz fölé emelkedett a péntek óta a Földközi-tengeren hajózó vízi járművekről kimentett menekültek száma - számoltak be az olasz hatóságok, akik a rossz idő miatt a menekülthullám visszaesésére számítottak.
Vágólapra másolva!

A hatóságok közölték, hogy az illegális bevándorlók többsége a több mint három éve polgárháború sújtotta Szíriából indult útnak, és sok köztük a gyerek. Pénteken egy görög tankhajót helyeztek biztonságba, amelynek fedélzetén 230 ember tartózkodott.

Szombaton 477 menekültet szállított a haditengerészet a szicíliai Porto Empedocle kikötővárosba, akiket egy tankhajóról sikerült kimenteniük. A biztonsági erőknek a Földközi-tengeren cirkáló másik hajója további 345 bajba került menekültet vitt szombaton Pozzallóba. Ugyancsak előző nap az olasz parti őrség 80 menekültet helyezett biztonságba, akinek a hajója előzőleg a kalábriai Crotone kikötővárosban ért partot.

155 ezer menekült érkezett idén Olaszországba

A hatóságok tájékoztatása szerint egy további, fedélzetén 230 illegális bevándorlót szállító vízi jármű hétfőn érkezik meg Reggio Calabria város kikötőjébe.Idén már több mint 155 ezer menekült érkezett Olaszországba tengeri úton. Ehhez képest tavaly egész évben "csupán" 43 ezer bevándorló érkezését regisztrálták az olasz hatóságok. A menekültek többségében Afganisztánból és Szíriából keltek útra.

Az év végéig befejeződik a Mare Nostrum nevű olasz katonai-humanitárius misszió, amely a nemzetközi vizeken is segít a bajba jutott illegális bevándorlóknak, és helyét az Európai Unió földközi-tengeri missziója, a Triton veszi át, amely november elején kezdte meg működését.