Nem kérték Stoibert beavatkozását

Vágólapra másolva!
Azt beszélik, a Die Welt vasárnapi magazinja, a Welt am Sonntag online kiadásában megjelent Seehofer-Orbán páros interjú nem volt elég kritikus a lapnak, ezért nem jelenhetett meg – írja az ovb-online.de.
Vágólapra másolva!

A bajor és a magyar kormányfő közötti eszmecsere egyébként nagyvonalaiban Európa jövőjét volt hivatott megvitatni, többek között Európa értékeiről, az euróról és az ukrán helyzetről beszélgetett a lapnak adott interjú keretében Horst Seehofer és Orbán Viktor. Helyenként egyenesen viccesnek hat, hogy Seehofer éppen azt hangsúlyozza, a kormányzáshoz neki „egy mikrogramm populizmusra” sincs szüksége.

A kérdező azonban nemigen ment bele az Orbán Viktorra irányuló szemrehányásokba sem az internetadó okozta felháborodás, sem pedig a magyar médiumok rövid pórázon tartása miatt. Nyomtatásban végül sem az interjú szövege, sem pedig az ott készült kép nem jelenhetett meg.

Felháborodott a kormány

Az eset jelentőségét ezúttal az adja, hogy a magyar kormány felháborodása a nyomtatásban nem közölt interjú miatt Edmund Stoibert volt bajor kormányfőnél landolt, aki egyenesen Mathias Döpfnert, a Die Welt-et kiadó Axel Springer vezetőjét hívta fel, hogy tájékoztassa őt Orbán dühéről.

Stoiber a politikai dimenzió miatt aggódik (Döpfner több ízben is megszólította őt a magyarországi politikai helyzettel kapcsolatban), ezért hívta fel Döpfner figyelmét lapjának kritikus hangvételére, mindazonáltal a döntés természetesen a kiadó kezében áll – részletezi Stoiber egyik szóvivője.

Seehofer jelenlegi bajor kormányfő egyik szóvivője egyébként hangsúlyozta: nem kérték Stoibert, hogy avatkozzon be az ügybe.