Putyin bízik az ukrajnai helyzet rendezésében

Vágólapra másolva!
Oroszországnak fel kell hagynia Kelet-Ukrajna destabilizálásával - jelentette ki a G20 csoport Brisbane-ben zajló csúcsértekezletén az amerikai elnök, az ausztrál kormányfő és a japán miniszterelnök. Vlagyimir Putyin orosz elnök viszont úgy vélekedett, hogy jó esélye van a konfliktus rendezésének.
Vágólapra másolva!

Putyin újságírók előtt elutasította azokat a nyugati bírálatokat, amelyeket Oroszország kapott a kelet-ukrajnai válságban betöltött szerepe miatt. Bármennyire is furcsán hangzik, a jelenlegi helyzetben jó esélye van a rendezésnek Ukrajnában, jelentette ki, mert szerinte a felek olyan struktúrákat hoztak létre, amelyek jobban kezelhetik a történteket. Kijelentéséhez azonban nem fűzött magyarázatot. Hozzátette ugyanakkor, hibás, bár nem végzetes Kijevnek az a döntése, hogy gazdasági blokád alá vonja Kelet-Ukrajnát.

Megerősítette, hogy valóban hamarabb – még a közös közlemény kiadása előtt – távozik a G20-ak kétnapos fórumáról. Ezt azzal magyarázta, hogy hosszú az út Oroszországig, és neki pihenésre van szüksége.

Össztűz Moszkvára

Barack Obama amerikai és Tony Abbot ausztrál elnök, valamint Abe Sindzó japán kormányfő elítélte a Krím félsziget Oroszország általi annektálását. A donyecki szakadár területen júliusban lezuhant malajziai utasszállítóval kapcsolatban követelték a 298 emberéletet követelő tragédia okozóinak felelősségre vonását.

Különtalálkozóján a három politikus az ukrán válság és az ebolajárvány ügye mellett tárgyalt az észak-koreai nukleáris és rakétafenyegetésről, a kommunista országban tapasztalható emberi jogi helyzetről is. Utalva a Kínának a szomszédjaival fennálló területi vitáira a Dél-kínai-tengeren, hangsúlyozták a kelet-ázsiai területi viták nemzetközi joggal összhangban lévő békés rendezésének szükségességét, a japán kormányfő pedig közölte, hogy hazája 1,5 milliárd dollárral járul hozzá az ENSZ klímaalapjához.