Sokkal erősebb az Iszlám Állam, mint a CIA hiszi

ISIS
An image grab taken from a video uploaded on Youtube on February 19, 2014, allegedly shows militants from the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL) parading over an armoured personell carrier at an undisclosed location. AFP PHOTO / HO / Nasr Al-Mujahedeen == RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / Nasr Al-Mujahedeen" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS FROM ALTERNATIVE SOURCES, AFP IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED ==
Vágólapra másolva!
Az Iszlám Állam egyszerre képes nagyarányú hadműveleteket végrehajtani Irakban és Szíriában, ami azt jelenti, hogy a CIA becslésével ellentétben nem pár tízezres, hanem legalább kétszázezres hadsereggel rendelkezik, állítja egy magas rangú kurd katonai vezető.
Vágólapra másolva!

Fuad Husszein, Maszud Barzani kurd elnök vezérkari főnöke a The Independent on Sundaynek adott exkluzív interjúban emlékeztetett arra, hogy az Iszlám Állam ma már egy Nagy-Britannia területének megfelelő régiót tart az ellenőrzése alatt, így mobilizálhatja az ott élő arab fiatalokat.

Becslése szerint a szervezet uralja Irak és Szíria egyharmadát, ahol 10-12 millió ember él – van tehát miből katonákat besorozni.

A dzsihádisták katonai képességét bizonyítja az a gyorsaság, amellyel egyszerre indítottak nagyszabású offenzívát a kurdok ellen Észak-Irakban, az iraki hadsereg ellen Bagdad elfoglalásának a céljával, valamint Szíriában.Nem árt tudni, hányan vannak

„Az elmúlt hónapban Kurdisztánban hét különböző települést támadtak, emellett offenzívát folytattak Ramadi (a Bagdadtól nyugatra fekvő Anbár tartomány egyik városa) és Dzsalaula (az iráni határ közelében fekvő arab-kurd település) ellen. Ezt lehetetlen megtenni húszezer emberrel” – figyelmeztetett Husszein.

Az Iszlám Állam rengeteg felszerelést, például páncélozott járműveket zsákmányolt Forrás: AFP/-

Taktikai koktél

A CIA szeptemberben 20000-31500 körülire becsülte az Iszlám Állam fegyvereseinek a számát – valószínűleg emiatt lepődtek meg rendszeresen a nyugati kormányok a dzsihádisták elmúlt öt hónapban aratott katonai győzelmeinek hallatán.

A dzsihádisták hatékony taktikai koktélt állítottak össze, használnak öngyilkos merénylőket, aknákat, orvlövészeket, az iraki hadseregtől zsákmányolt amerikai fegyvereket és felszereléseket, tűzérséget és tankokat.

Husszein szerint a kurdoknak Apache helikopterekre és nehézfegyverzetre és egy nyolcvanezres hadseregre lenne szükségük ahhoz, hogy sikerrel vegyék fel ellenük a harcot.

A kurdoknak több külföldi katonai segítségre van szükségük Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Sebastian Backhaus