Többen szavaznak az új román elnökválasztáson

Vágólapra másolva!
 A szavazásra jogosult 18,3 millió román állampolgár 44,5 százaléka adta le voksát 16 óráig a romániai elnökválasztáson.
Vágólapra másolva!

Ez a részvétel csaknem tíz százalékkal magasabb mint a két hete rendezett első fordulóban délután négy órakor regisztrált részvétel, de a legutóbbi, 2009-es elnökválasztáson 16 órakor feljegyzett jelenlétet is majdnem öt százalékkal felülmúlja.

Hosszú sorok a külföldi szavazököröknél

Az átlagnál nagyobb részvételt az ország déli részén, a Duna menti megyékben jegyezték fel, a legkisebbet Székelyföldön. Hargita megye a sereghajtó 30,74 százalékos részétellel, Kovászna az utolsó előtti 32,27 százalékkal. A külföldi szavazóköröknél a román média szerint sokhelyütt hosszú sorok alakultak ki, és kérdéses, hogy sikerül-e minden sorban állónak leadnia voksát urnazárásig.

A szavazókörök mindenütt helyi idő szerint 21 óráig tartanak nyitva. Teodor Melescanu külügyminiszter közölte, hogy vasárnap a nap első felében több mint háromszor annyian voksoltak külföldön mint a november 2-ai első fordulóban.

Hétfőn hajnalban lesz eredmény

A román állampolgárok Victor Ponta szociáldemokrata (PSD) kormányfő és Klaus Johannis, az ellenzéki Keresztény-liberális Szövetség (ACL) jelöltje, Nagyszeben szász polgármestere közül választják meg az ország elnökét a következő öt évre. A választóhelyiségekből távozók nyilatkozatai alapján készülő becsléseket az esti urnazáráskor, magyar idő szerint 20 órakor ismertetik a hírtelevíziók. Az első részeredményeket hétfő hajnalban teszi közzé az országos választási iroda.