Visszaesett az izraeli gazdaság a gázai háború miatt

Vágólapra másolva!
Visszaesett az izraeli gazdaság a gázai háború miatt - közölte az állam statisztikai hivatala vasárnap.
Vágólapra másolva!

Izrael hazai összterméke 0,4 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben az előző negyedévhez képest. A visszaesést a július-augusztusi gázai háború következményei okozták. A gázai övezetből indított rakétatámadások miatt sok üzemet leállítottak Izraelben, és a lakossági fogyasztás növekedése is lelassult, mert az emberek kerülték a forgalmas nyilvános helyeket, kevesebbet vásároltak. Az elemzők azonban csak 0,1 százalékos romlásra számítottak.

Az izraeli gazdaságban utoljára 2009 első negyedében, a világméretű pénzügyi válság kezdetén volt visszaesés, akkor 0,2 százalékos. Az idei első negyedévben 3,2 százalékkal, a másodikban 2,2 százalékkal bővült az izraeli GDP, szintén negyedéves egybevetésben.

A GDP visszaesése deflációval párosul. Októberben második hónapja csökkent a fogyasztói árak átlaga, 0,3 százalékkal éves összehasonlításban, csakúgy, mint szeptemberben. Ellenintézkedésként az izraeli központi bank júliusban és augusztusban összesen fél százalékponttal 0,25 százalékos rekord alacsony szintre csökkentette alapkamatát.