Angela Merkel nem engedné el David Cameron kezét

Vágólapra másolva!
Angela Merkel német kancellár kijelentette hétfőn Ausztráliában, hogy Nagy-Britanniának az Európai Unióban kell maradnia, mert a szigetország kulcsfontosságú kijárat a világra a többi tagország számára, s ezért ő mindent meg is fog tenni.
Vágólapra másolva!

Merkel a G20 országcsoport vasárnap befejeződött brisbane-i csúcstalálkozóján vett részt, utána nyilatkozott Sydneyben. Philip Hammond brit külügyminiszter kijelentette előzőleg, egy szombaton megjelent interjúban: Nagy-Britanniának akár arra is fel kell készülnie, hogy kilép az Európai Unióból, ha nem sikerül egyezségre jutnia Brüsszellel az EU-bevándorlás szigorításának kérdésében.

Népszavazás dönthet

Hammond hozzátette: a brit EU-tagság sorsa nem is a brit kormány kezében van, hiszen a kormányzó Konzervatív Párt tervei szerint erről majd népszavazással dönthetnek a brit választók. Szeretné őszintén tudatni német kollégájával, Frank-Walter Steinmeierrel, hogy ha Berlin nem enged a bevándorlás kérdésében, akkor nem valószínű, hogy a britekkel el lehetne fogadtatni a jelenlegi helyzetet a 2017 végéig esedékes referendumon - mondta.

Cameron megígérte

A népszavazás megrendezését David Cameron brit kormányfő arra az esetre ígérte, ha pártja nyerné meg a jövő májusi parlamenti választásokat. Merkel november elején figyelmeztette Cameront, hogy kormánya közelít ahhoz a ponthoz az EU-val való viszonyában a bevándorlás ügyében, "ahonnan nincs visszatérés". Most azonban hangsúlyozta, hogy Nagy-Britannia helye az unióban van, és a maga részéről mindent megtesz a maradásáért.

"Nagy-Britannia más szemszögből tekint az Egyesült Államokra és az ázsiai-csendes-óceáni térségre, mint a kontinentális Európa, amely időnként úgy gondolja, elég, ha átlagában tekinti a tagországok fontosságát, és arra jut, hogy kellően fontosak vagyunk. Nagy-Britannia segít nekünk abban, hogy ne így tekintsünk magunkra, s ne veszítsük szem elől a külvilág eseményeit" - jelentette ki a német kancellár.