Mikola István szinte érezte az Iszlám Állam fenyegetését

Vágólapra másolva!
Magyarország egyértelmű érdeke Irak egységének és szuverenitásának megőrzése, és ezért tesz is - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára. Mikola István múlt heti iraki útjáról beszámolva kiemelte: a kapcsolatépítésben gazdasági szempontokat is érvényesíteni akarnak.
Vágólapra másolva!

Irak északi részén, a kurdisztáni régióban komoly hídfőállásokat épített ki a Mol, és a vállalat szakmai munkáját is segítheti az Erbílben múlt szerdán megnyitott magyar főkonzulátus - mondta.
Az államtitkár elmondta: először Bagdadban tárgyaltak az iraki miniszterelnökkel és négy miniszterrel. Bagdad szigorúan ellenőrzött város, egyértelmű az Iszlám Állam (IÁ) jelentette fenyegetés a mindennapokban. Bagdadi tárgyalópartnerei e helyzetben különösen nagyra értékelték a magyar küldöttség látogatását - tette hozzá.

Nem került sokba

Ezt követően Kurdisztán vezetőivel egyeztettek, és Mikola István megnyitotta az erbíli főkonzulátust. Az új külképviseletet "gyakorlatilag a Mol finanszírozza", a minisztériumnak ez nem kerül sokba, de a gazdasági kapcsolatépítés miatt fontos, mivel hatalmas, még nem teljesen feltárt olajkészletek vannak ebben a térségben - magyarázta.

Az államtitkár arra is kitért, hogy a kurdok jelenleg tartani tudják a frontokat az IÁ erőivel szemben, sőt egyes helyeken vissza is szorították a szélsőséges szunnita szervezet harcosait. Magyarország támogatja Kurdisztánt ebben a háborúban, nemrég lőszereket is szállított oda, amiért a kurdok nagyon hálásak, és további segítséget kérték - közölte.

Rengeteg pénzbe kerül

Mikola István elmondta: Irak és Kurdisztán egyetért abban, hogy rengeteg pénzbe kerül, hogy ezt a háborút megnyerjék, a határt megvédjék és megállítsák az IÁ-t, és ezt az egyetlen komoly bevételükből, az olajból akarják finanszírozni. Kurdisztán jövőjével kapcsolatban pedig mindegyik fél azt hangsúlyozta, hogy jelenleg az ország integritásának megőrzése a cél. A diplomata véleménye szerint senki nem tudja pontosan, mikor lehet véget vetni ennek a háborúnak, valószínűleg hosszan elhúzódó konfliktusra kell számítani.