Vlagyimir Putyin fényes jövőt lát Ukrajnának

HORIZONTAL SQUARE FORMAT 2528469 Australia. 11/16/2014 November 15, 2014. Russian President Vladimir Putin speaks to reporters at a press conference on the outcome of participation in the G20 Summit in Brisbane. Michael Klimentyev/RIA Novosti
Vlagyimir Putyin
Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint Ukrajna előtt fényes jövő áll, de ennek feltétele, hogy olyan rendszert építsenek ki az országban élő kisebbségek számára, amelyben "otthon érzik magukat, függetlenül attól, hogy milyen nyelvet beszélnek". Az orosz államfő erről a német ARD televíziónak adott interjúban beszélt.
Vágólapra másolva!

Putyin megerősítette azt az álláspontját, hogy van kiút az ukrán válságból, ugyanakkor megvédte az Ukrajnával kapcsolatos orosz politikát, és bírálta a nyugati országok szerepét a válságban.

Az orosz államfő egyebek közt azt hangoztatta, hogy az ukrán kormány erőszakot alkalmaz ellenfeleivel szemben, nem pedig párbeszédre törekszik, amivel csak súlyosbítja a válságot. Megismételte azt az orosz vádat, hogy Ukrajna a "neonácizmus felé sodródik", és arról beszélt, hogy etnikai tisztogatástól is tartani kell.

Vlagyimir Putyin Forrás: AFP/Ria Novosti/Michael Klimentyev

Demokratikus dolgok történtek a Krímben

Vlagyimir Putyin szerint a Krím Oroszország általi bekebelezése megfelelt a nemzetközi jognak, és demokratikus is volt, mert a regionális parlament és a lakosság is arra szavazott. Az orosz katonai erőt a vérontás megakadályozására telepítették a térségbe - tette hozzá.

Nem sértettek szabályt

Az államfő dicsérte az orosz-német viszonyt, bírálta viszont az ukrán válságban tett orosz lépésekre adott reakciót. Úgy vélte, hogy a Nyugat "a legkevésbé sem megfelelő módon" reagált arra, ami történt, hiszen Moszkva semmilyen nemzetközi szabályt nem sértett meg.

Kijelentette, hogy ő és Angela Merkel német kancellár is azon dolgozik, hogy segítsen lecsillapítani a feszültséget Ukrajnában. "Közös megoldást és közös politikai kereteket fogunk keresni" - fogalmazott Putyin.