Amerikai szenátor: Vannak nyugtalanító tendenciák Magyarországon

Vágólapra másolva!
Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek meg kell találnia azt a stratégiát és azokat az eszközöket, amelyek segítségével szembeszáll a korrupcióval - jelentette ki Washingtonban az Egyesült Államok Helsinki Bizottságának meghallgatásán Benjamin Cardin szenátor, a testület elnöke, aki Magyarországgal kapcsolatban azt mondta, hogy vannak tendenciák, amelyek nehezebbé teszik a korrupció elleni küzdelmet.
Vágólapra másolva!

Magyarországgal kapcsolatban a szenátor a hat magyart sújtó beutazási tilalom intézkedését ismertette, hozzátéve, hogy a magyar adóhatóság vezetője elismerte, egyike a hatoknak. Benjamin Cardin szerint "vannak olyan nyugtalanító tendenciák Magyarországon, amelyek még nehezebbé teszik a civil társadalom és a független média számára a korrupcióról való tájékoztatást és az ellene való küzdelmet.

Ezek közé tartozik a rágalmazásra vonatkozó büntetőjogi szankciók kiterjesztése, a rendkívüli parlamenti eljárások alkalmazása és ezt követően az azzal való fenyegetés, hogy ezeket a módosításokat alkalmazni fogják azok ellen, akik aggályokat fogalmaznak meg az adóhatósággal és a nemzeti bankkal szemben" - tette hozzá.

Az amerikai Helsinki Bizottság meghallgatásán szakértők és amerikai törvényhozók alapvetően arról tanácskoztak, hogy az Egyesült Államok és az EBESZ milyen gyakorlati segítséggel járulhat hozzá a tagállamok - főleg Ukrajna - korrupcióellenes küzdelméhez.