280 fokon sütötték halálra a nagypapát

Vágólapra másolva!
Gondatlanságból elkövetett emberölés a vád a brit cég vezetője ellen, de perbe fogták az ipari sütőket tervező mérnököt is. A brit férfi meg akarta javítani a hibás ipari sütőt. A szerelés sajnos sikerült. 
Vágólapra másolva!

Az 54 éves Alan Catterall, feleségével és lányával együtt a Pyranha Mouldings nevű cég alkalmazottja volt. A vállalat kajakokat gyárt, pontosabban süt, ipari sütőkben. Ezek a berendezések olyan magas hőfokra hevíthetők, hogy képesek megolvasztani a kajak gyártásához nélkülözhetetlen anyagokat.

A háromgyermekes apa, egyben nagyapa, egy műszaki hibát próbált elhárítani, de mivel az üzemben hatalmas a zaj, nem hallotta, amikor becsukták mögötte a sütő ajtaját. Szerencsétlenségére jól végezte a munkáját, a sütőt ugyanis egyik óvatlan kollégája egyetlen mozdulattal 280 fokra, azaz üzemi hőmérsékletre hevíthette. Az ipari berendezés indításra fémpántokkal zárja le a sütőt.

A feszítővas is kevés volt

A férfi nagyon hamar észrevehette, hogy szorult helyzetbe került. Mindent megtett, hogy kiszabaduljon – derül ki a liverpooli bíróság összefoglaló jelentéséből. Alan Catterall egy feszítővasat ragadott, de nem sikerült kinyitnia az ipari sütő ajtaját. A férfi minden bizonnyal kiabált is, de az üzem rettenetesen zajos, ezért ahol lehet, ott hangszigetelő anyagokat használnak. Ilyen hangszigeteléssel látták el az ipari sütők ajtaját is.

Az 54 éves csoportvezetőre már csak akkor lettek figyelmesek a kollégák, amikor a sütő füstölni kezdett. Leírhatatlanul súlyos égési sérüléseket szenvedett, de gyaníthatóan még előtte sokkos állapotba is került. Esélye sem volt a túlélésre – vélik a szakértők. A vétkes cégvezetőt és a sütő tervezőjét is perbe fogták, az eljárás a 2010-es haláleset óta tart.