Ki kell lépni az EU-ból!

HORIZONTAL Minister for Policy, Oliver Letwin, speaks to delegates during the second day of the Conservative party conference at the International Convention Centre in Birmingham, central England, on October 4, 2010.  Britain is to scrap the long-held pri
Oliver Letwin
Vágólapra másolva!
Nagy-Britanniának távoznia kell az Európai Unióból, ha nem sikerül egyezségre jutnia Brüsszellel az általa követelt EU-reformokról – mondta londoni sajtóértesülések szerint a brit kormány egyik magas rangú tagja.
Vágólapra másolva!

Oliver Letwin, aki miniszteri beosztásban a kormányzó Konzervatív Párt jövő évi választási programjának kidolgozásáért felel, az egyik tekintélyes londoni egyetem, a University College London (UCL) zártkörű háttérbeszélgetésén kijelentette: korántsem látja garantáltnak, hogy David Cameron miniszterelnök el tudja érni a London által igényelt EU-reformokat. A The Daily Telegraph című konzervatív brit napilaphoz kiszivárgott részletek szerint Letwin hozzátette: ebben az esetben ő azt javasolná, hogy Nagy-Britannia távozzon az EU-ból, mert "még ez is jobb lenne, mint a betagozódás az Európai Egyesült Államokba".

Lát esélyt

Letwin ugyanakkor kijelentette azt is, hogy 50 százaléknál azért jobbnak látja az EU-reformok elérésének esélyét. Szavai szerint a brit elvárások teljesítésének valószínűsége "bár nem 100 százalék, de közelebb jár a 80:20-hoz, mint a 20:80-hoz".

Oliver Letwin Forrás: AFP/Ben Stansall

Az Európai Unióval kapcsolatos konzervatív párti retorika egyre élesebb, különösen azóta, hogy az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) – amelynek elsődleges politikai programja Nagy-Britannia kilépése az EU-ból – májusban megnyerte a brit európai parlamenti választásokat, nemrégiben, egy időközi választáson pedig megszerezte első képviselői mandátumát a brit parlament alsóházában.
A UKIP ráadásul – legalábbis az előrejelzések szerint – csütörtökön újabb alsóházi mandátumhoz juthat, mivel egy kenti választókörzetben szintén időközi választásokat tartanak, és a felmérések alapján a UKIP jelöltje a fő esélyes.

Átálltak

Mindkét választókerületben azért kellett új választásokat kiírni, mert a körzetek képviselői, akik a Konzervatív Párt színeiben jutottak be a parlamentbe, átálltak a UKIP-hoz. Az időközi választásokon is ők indultak a mandátumért, immár a UKIP jelöltjeiként. Az előző ilyen választáson az addigi konzervatív képviselőt nagy többséggel választották újjá a UKIP törvényhozójaként.

Nyíltan beszélnek

Ebben a belpolitikai környezetben a brit kormány más magas rangú tagjai is egyre nyíltabban kilátásba helyezik, hogy Nagy-Britannia távozhat az Európai Unióból, ha nem sikerül megállapodnia Brüsszellel a London által fontosnak tartott reformokról, mindenekelőtt az EU-n belüli szabad munkaerőmozgás szigorításáról.

A külügyminiszter kész felállni az asztaltól

Philip Hammond külügyminiszter a minap a The Daily Telegraphnak kijelentette: a brit kormány által igényelt uniós reformok tárgyalási folyamata még az elején tart, de tárgyalni csak úgy szabad, ha "az ember készen áll arra is, hogy felkeljen az asztaltól, és kivonuljon".

Az nem stratégia

David Cameron miniszterelnök a Brit Iparszövetség (CBI) minap rendezett éves kongresszusán felszólalva azt mondta, hogy az EU jelenlegi működési módja nem megfelelő Nagy-Britannia számára, ezért változtatások szükségesek. Cameron szerint "az nem működőképes stratégia, ha valaki csak azt hajtogatja, hogy történjék bármi, nekünk az Európai Unióban kell maradnunk".