60 német halott az iszlamista propaganda tragikus sikere

Vágólapra másolva!
Már 60, Németországból származó dzsihadista halt meg az Iszlám Állam terrorszervezet oldalán a Közel-Keleten - mondta a német alkotmányvédelmi hivatal elnöke egy vasárnapi lapinterjúban.
Vágólapra másolva!

Hans-Georg Maassen a Welt am Sonntag című lapnak elmondta, hogy a németországi szélsőséges iszlamisták körében heves versengés indult az IÁ és az al-Kaida között, és nyár óta az tapasztalható, hogy a többség a "sikertörténetként" számon tartott IÁ-t támogatja.

Sokan indultak útnak

Az IÁ népszerűségének emelkedésével párhuzamosan az utóbbi másfél hónapban jelentősen emelkedett azoknak a németeknek a száma, akik elindultak Szíriába vagy Irakba azzal a szándékkal, hogy a szervezet oldalán részt vegyenek a harcokban.

Az iszlamista propaganda tragikus sikere

Az "iszlamista propaganda tragikus sikere" révén így már 550-en csatlakoztak a terrorszervezethez - mondta a belső elhárítás vezetője, megerősítve a belügyminiszter, Thomas de Maiziere által pénteken közölt adatot. Hozzátette, hogy nagyjából 60-an már meghaltak. Többségüket megölték, legkevesebb 9-en pedig öngyilkos merényletet hajtottak végre.

Fokozottan figyelnek

Az alkotmányvédelem a német dzsihadisták kiáramlásának megfékezése céljából fokozott figyelemmel követi az IÁ-hívek kommunikációját a közösségi portálokon, és más német nemzetbiztonsági szolgálatokkal együtt szoros kapcsolatban áll a portálok üzemeltetőivel- mondta a BfV elnöke.
A hazatérők számát 180-ra becsülik - tette hozzá Maassen, kiemelve, hogy a hivatal a korlátozott források miatt nem tudja állandóan megfigyelni a Németországba visszatért dzsihadistákat.

A terrorfenyegetettség szintjéről elmondta: valós veszély, hogy Németország terrortámadás célpontjává válik, és "félni ugyan nem kell, de számolni kell azzal, hogy nálunk is történhetnek merényletek".