Egyre több a nő az embercsempészek között

Vágólapra másolva!
Tíz elítélt embercsempész közül átlagosan ma már csaknem három nő - közölte az ENSZ globális jelentésében.
Vágólapra másolva!

A világszervezet kábítószer-ellenőrzési és bűnmegelőzési hivatala (UNODC) arról számolt be, hogy a 2010 és 2012 között bűnösnek nyilvánított embercsempészek 28 százaléka nő. Közülük sokakat a női áldozatok bizalmának megszerzése végett alkalmaztak őrként, toborzóként, pénzbeszedőként.

Ezzel szemben nőket kevesebb alkalommal ítélnek el olyan súlyos bűncselekményekért, mint amilyen a gyilkosság és rablás. Az ENSZ-jelentés szerint az ilyen bűntettek elkövetéséért letartóztatottaknak általában csupán 10-15 százaléka nő.

Szoros kapcsolatban az áldozatokkal

Kristiina Kangaspunta, az UNODC embercsempészettel foglalkozó csoportjának vezetője megjegyezte, hogy a nők aránya "kimagasló" a személyek illegális szállítását végző bűnözők között. "A női embercsempészek gyakran szoros kapcsolatban állnak az áldozatokkal. Előfordul, hogy ők tévesztik meg, szervezik be vagy szállítják a szerencsétleneket" - mondta Kangaspunta.

A szakértő szerint, mivel az embercsempészetet felderítő nyomozások nagyrészt az áldozatok vallomásaira épülnek, leggyakrabban a szervezett hálózatok alsó szintjein álló csempészeket - közöttük számos nőt - tudják azonosítani és lefülelni, miközben a bűnszervezetek élén állók - többségében férfiak - általában megússzák a büntetést, hiszen velük nem találkoznak a csempészettek.

Rokoni szálak

Az UNODC szerint a női embercsempészek esetén a rokoni szálak jobban számítanak, mint a férfiaknál: harminc országban több mint száz olyan esetet jegyeztek fel, amelyben a női embercsempészek férjükkel, anyjukkal, lányukkal, esetleg testvérükkel dolgoztak együtt. A csempészettek végül a legtöbb esetben kényszermunkásokká vagy szexuális kizsákmányoltakká váltak.

Összességében véve a női bűnelkövetők aránya Dél- és Kelet-Ázsiában, Afrikában és a Közel-Keleten harminc százalék körül mozgott, miközben Nyugat- és Közép-Európában ez az arány alig haladta meg a húsz százalékot.