Vérdíjat fizet az Iszlám Állam a kémekért

Iszlám állam vezetője Abu Bakr al-Baghdadi
An image grab taken from a propaganda video released on July 5, 2014 by al-Furqan Media allegedly shows the leader of the Islamic State (IS) jihadist group, Abu Bakr al-Baghdadi, aka Caliph Ibrahim, adressing Muslim worshippers at a mosque in the militant-held northern Iraqi city of Mosul. Baghdadi, who on June 29 proclaimed a "caliphate" straddling Syria and Iraq, purportedly ordered all Muslims to obey him in the video released on social media. AFP PHOTO / HO / AL-FURQAN MEDIA == RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / AL-FURQAN MEDIA " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS FROM ALTERNATIVE SOURCES, AFP IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED ==
Vágólapra másolva!
Az Iszlám Állam vezetői a külföldi kémeket okolják azért, hogy az amerikaiak és szövetségeseik egyre gyakrabban mérnek célzott légi csapást a szervezet magas rangú parancsnokaira.
Vágólapra másolva!

Iraki sajtójelentések szerint múlt héten Kirkuk közelében egy légi csapásban életét vesztette Abul Hasszán, aki az Iszlám Állam de-facto helyi kormányzója volt. Ugyancsak múlt héten ölték meg a szervezet két magas rangú parancsnokát Moszul közelében is. Egyikük akkor halt meg, amikor rakétatalálat érte az autóját.

Ha ez igaz, akkor azt jelenti, hogy Raduan Taleb al-Hamduni célzott légi csapás áldozata lett – ilyesmi pedig csak akkor lehetséges, ha megbízható információ támasztja alá a hollétét.

A CBS News szerint az ilyen esetek miatt gondolhatják az Iszlám Állam vezetői, hogy külföldi kémek furakodtak a soraikba. A problémát pénzzel próbálják megoldani: a szíriai Aleppo környékén és a szervezet által használt közösségi oldalakon megjelent hirdetmények szerint ötezer dollárt (1,2 millió forintot) kapnak mindazok, akik az árulók nyomára vezetnek.

Abu Bakr al-Bagdadi az első számú vezető, a helyi kormányzók közvetlenül neki felelnek Forrás: AFP/-

A hírszerzés a legfontosabb

Az amerikai légi csapások megkezdése óta a legfontosabb cél és egyben legnagyobb kihívás a hírszerzés. A nyugati elemzők feltételezése szerint az Iszlám Állam egy erősen centralizált szervezet, amelynek első számú vezetője Abu Bakr al-Bagdadi. Az elfoglalt területeket parancsnokok vagy kormányzók irányítják, akik személyesen neki felelnek.

Az ennél alacsonyabb szinteken azonban már van lehetőség ügynököknek a beépülésre, mert a szervezet olyan hatalmas számban vonzott magához külföldi harcosokat, hogy képtelenség mindenkit átvilágítani.

A sikeres hírszerzés egyik első jele az volt, hogy november elején amerikai légi csapás érte az iszlám Állam egyik autókonvoját. Mike Morrell, a CIA egykori igazgatóhelyettese szerint azért ütöttek rajta ezen a konvojon, mert tudták, hogy az Iszlám Állam vezetőit szállítja.

Hírszerzési információk segítik az amerikai légierőt Forrás: AFP/Bulent Kilic

Lefoglalja őket az aggodalom

Az ilyen célzott csapások arra kényszerítik a terrorista csoportok vezetőit, hogy a saját biztonságukért aggódjanak, így kevesebb idejük és energiájuk marad az akciók szervezésére. Ráadásul, ha leszámolnak a vezetőkkel, akkor mindig egyre gyengébb képességű parancsnokok kerülnek irányító posztokra, ami az egyik módja az egész szervezet gyengítésének, magyarázta Morrell.

A vérdíj mellett az Iszlám Állam igyekszik elijeszteni a beépüléstől az ügynököket: a napokban több fényképet és videót hoztak nyilvánosságra árulóknak bélyegzettek kivégzéséről.