Ferguson lassan megbékél az ítélettel

ferguson us amerika zavargás 2014 november
FERGUSON, MO - NOVEMBER 25: National Guard troops assist police in arresting demonstrators during a protest in front of the police station on November 25, 2014 in Ferguson, Missouri. Yesterday protesting turned into rioting after the announcement of the grand jurys decision in the Michael Brown case. Brown, an 18-year-old black man, was killed by Darren Wilson, a white Ferguson police officer on August 9. At least 12 buildings were torched and more than 50 people were arrested during the night-long rioting. Scott Olson/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A rendőrség 45 embert letartóztatott Fergusonban, ahol szerdára virradóra ismét tiltakoztak a nagyesküdtszék döntése ellen, amely szerint nem emelnek vádat a fegyvertelen fekete tinédzsert lelövő fehér rendőr ellen. Az Egyesült Államok több mint 100 településén tartottak békés tiltakozó megmozdulásokat.
Vágólapra másolva!

A St. Louis vonzáskörzetéhez tartozó településen a rendőrség és a Nemzeti Gárda egységei kedden sokkal jobban fenn tudta tartani a rendet, mint egy nappal korábban, részben annak köszönhetően, hogy Jay Nixon, Missouri állam kormányzója700-ról 2200-ra növelte a Nemzeti Gárda Ferguson környékére vezényelt egységeinek létszámát.

Ennek ellenére a rendőrök 45 embert vettek őrizetbe, a legtöbbjüket apróbb vétségek miatt, és az NBC News jelentése szerint lefoglaltak két pisztolyt és egy Molotov koktélt, miközben kövekkel és palackokkal hajigálták őket a tüntetők.

A Nemzeti Gárdát megerősítették, hogy segítsen a rendőröknek féken tartani a tüntetőket Fergusonban Forrás: AFP/Scott Olson

Kevesebben voltak az utcán

Lövöldözésről, nagyszabású gyújtogatásról és fosztogatásról azonban az egy nappal korábbival ellentétben nem érkeztek jelentések, bár a fergusoni városházánál felgyújtottak a tüntetők egy rendőrautót, károkat okoztak néhány üzletben, és a rendőrök könnygázt és borssprayt vetettek be, hogy megfékezzék a tömeget.

A CBS News jelentése szerint sokkal kevesebben voltak az utcán, a hétfő éjszakai több ezerhez képest csupán néhány százan. Hajnalra gyakorlatilag ki is ürültek az utcák.

Michael Brown portréjával vonultak ki a Los Angeles-i utcára a tüntetők Forrás: AFP/Robyn Beck

Országszerte tiltakoztak

A nagyesküdtszék döntése elleni tiltakozás kedden országossá terebélyesedett, a CNN jelentése szerint 170-nél több helyen tartottak megmozdulásokat. New Yorkban kedd este több száz tüntető egy időre megbénította a várost New Jersey állammal összekötő Lincoln-alagút forgalmát, majd a rendőrség továbbvonulásra kényszerítette őket.

Többek között Washingtonból, Philadelphiából, Bostonból, Baltimore-ból, Portlandből, Chicagóból, Denverből, New Orleansből, Los Angelesből, San Franciscóból, Atlantából és Seattle-ből jelentettek utcai megmozdulásokat. Több helyen tüntetőket állítottak elő a forgalom akadályozása miatt. Demonstrációkat tartottak Kanadában is.

Kedden éjszaka már csak egy rendőrautót gyújtottak fel a fergusoni városházánál Forrás: AFP/Scott Olson

Az elnök elítéli az erőszakot

Barack Obama elnök elítélte az erőszakot, és kifejezte készségét a békés tüntetőkkel való konstruktív párbeszédre a bűnüldöző szervek szerepéről és a kisebbségekhez való viszonyulásáról.

Mint mondta, arra utasította Eric Holder igazságügyi minisztert, hogy ne csak annak kiderítésére összpontosítson, hogy a zavargások során kik és milyen bűncselekményeket követtek el, hanem határozza meg azokat a lépéseket is, amelyek szükségesek annak biztosítására, hogy a bűnüldöző szervek mindenkivel tisztességesen és egyenlő módon bánjanak, és hívjon össze regionális tanácskozásokat az ezzel és a „faji” feszültségek csökkentésére vonatkozó tennivalók megvitatására.

Az előző éjszakaival ellentétben szerdára virradóra már csak százak mentek ki az utcákra Forrás: AFP/Scott Olson