Békés volt a szerda éjszaka Fergusonban

St. Louis, Ferguson zavargások
Amerikai zászlóba burkolózott tüntető áll a rendőrség épülete előtt hóesésben a Missouri állambeli St. Louis Ferguson városrészében 2014. november 26-án. A városban két napja zavargások kezdődtek azt követően, hogy a vádeskü
St. Louis, 2014. november 27. Amerikai zászlóba burkolózott tüntető áll a rendőrség épülete előtt hóesésben a Missouri állambeli St. Louis Ferguson városrészében 2014. november 26-án. A városban két napja zavargások kezdődtek azt követően, hogy a vádesküdtszék úgy határozott, nem emel vádat Darren Wilson fehér rendőr ellen, aki lelőtte Michael Brown 18 éves fegyvertelen fekete bőrű tinédzsert augusztusban. (MTI/EPA/Alexey Furman)
Vágólapra másolva!
Nem volt külünösebb rendzavarás az USA-beli Fergusonban. A rendre a Nemzet Gárda vigyáz, havazik, és közeledik a hálaadás is. Missouri kormányzója közölte, nem hívnak megint össze nagyesküdtszéket.
Vágólapra másolva!
Tüntető St. Louisban Forrás: MTI/EPA/Alexey Furman

Viszonylagos nyugalom volt szerda éjjel Fergusonban. Legfeljebb kéttucatnyi tüntető tiltakozott a helyi rendőrség épületénél a város több pontját a Nemzeti Gárda fegyveres egységei ellenőrizték. Korábban a gárda 2200 tagját vezényelték a környékre. A nyugalmat többen a havazásnak, illetve a közelgő hálaadásnak tulajdonítják.

A St. Louis elővárosának számító, 21 ezres településen hétfőn törtek ki zavargások, miután az illetékes megyei vádesküdtszék úgy döntött, hogy nem kell bíróság elé állítani Darren Wilson rendőrt, aki augusztus 9-én agyonlőtte a fegyvertelen, afroamerikai, 18 éves Michael Brownt. Missouri kormányzója időközben visszautasította azokat a felhívásokat, hogy újra nagyesküdtszéket hívjanak össze ebben a kérdésben.

Forrás: AFP/Jewel Samad

Kedden emiatt 170 amerikai településen tartottak tiltakozó megmozdulásokat, Fergusonban felgyújtottak egy rendőrautót és ablakokat törtek be a városháza környékén, amiért sok embert őrizetbe vettek.

Los Angelesben 200 embert tartóztattak le, majd csak 500 dollárnyi óvadékért engedték el őket. Akik nem fizetnek, december elsejéig maradnak a fogdában. St. Louisban 200 tüntető szerdán megtartotta Wilson tárgyalását. A demonstrálók közül hármat őrizetbe vettek.

Forrás: MTI/EPA/Tannen Maury

Harlemben Brown szülei szerdán együtt imádkoztak két másik, ugyancsak rendőr által megölt fekete fiatal családjával. Brown apja és anyja több nyilatkozatban mély felháborodásának adott hangot amiatt, hogy Wilson előző nap az ABC Newsnak kijelentette: az üggyel kapcsolatban tiszta a lelkiismerete. A szülők új és tisztességes eljárást sürgettek. Az anya, Lesley McSpadden a CBS-nek azt mondta, a rendőrnek "egyetlen szavát sem" hiszi el.

A missouri államügyész egy 2013-ban elkészített jelentése szerint a rendőrök által megállásra felszólított gépkocsivezetők több mint 85 százaléka fekete és a letartóztatások aránya az afroamerikaiak körében több mint duplája a fehérekének. Ferguson polgármestere, James Knowles - csakúgy, mint az önkormányzati tanács többsége is - fehér.

Forrás: AFP/Scott Olson