Juncker már bánja, hogy nem volt szigorúbb

Vágólapra másolva!
Sajnálatát fejezte ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a sajtó célkeresztjébe került adómegállapodások miatt. Az elnök egy interjúban azt mondta, nem az volt a céljuk, hogy más országok elől elszívják az adóbevételeket, nem is lobbiztak ezért soha.
Vágólapra másolva!

Jean-Claude Juncker a Financial Timesnak adott interjút. Az Európai Bizottság elnökét, Luxemburg volt kormányfőjét az úgynevezett adómegállapítási szerződések miatt támadták. 2002 és 2010 között közel 340 multinacionális vállalat kötött titkos adóügyi megállapodást Luxemburggal adóminimalizálás céljából, köztük olyan óriáscégek is, mint a Pepsi, az AIG, a Deutsche Bank, az Apple, az Amazon vagy az IKEA.

Juncker az interjúban azt állítja, hogy az adópolitika célja az volt, hogy jövő orientált külföldi cégeket csábítsanak az országba, mert a gazdaság túlontúl függővé vált a monolit bankrendszertől. Juncker utólag most már úgy látja, kormányának szigorúbban kellett volna ellenőriznie a nagyvállalatokkal kötött megállapodásokat.

Törvényt kellett volna módosítani

"Mindenki tudta, hogy Luxemburgban léteznek ilyen adómegállapodások, ahogyan más országokban is. Meg kellett volna változtatnunk a törvényt, hogy a pénzügyminiszter is beleszólhasson ezekbe a döntésekbe, amit a törvényeink nem tesznek lehetővé" - nyomatékosította ismételten Juncker, hogy a megállapodásokról az adóhivatal, és nem a kormány döntött.

A politikus az interjúban arra az álláspontra helyezkedik, hogy sem a bizottság ellen benyújtott, majd végül leszavazott bizalmatlansági indítvány, sem a botrány nem fog ártani hivatalának a brüsszeli testület élén.